Recensie Een knipoog van de boeddha – een betoverend sprookje

Een kinderboek van Erica Terpstra. Ik dacht eerst dat het een vergissing was, maar het is toch echt zo. Tussen haar vele reizen door vond deze bezige bij ook nog tijd om een heel mooi en bijzonder sprookje te schrijven. Een verhaal dat de lezer meevoert naar het oude India waar je leert over de wijsheden van Boeddha.

Auteur Erica Terpstra – Illustraties Geertje Aalders – Uitgeverij Gottmer – ISBN 9789025770433 – Leeftijd 9+ – Thema vriendschap/boeddhisme/sprookjes

Een knipoog van de boeddha

Het verhaal

Tijdens een themaweek over het boeddhisme zet Onno op school een Boeddhabeeldje op zijn tafel. Dan gebeurt er iets heel raars: het beeld geeft Onno een knipoog! Onno weet zeker dat hij zich niet heeft vergist. Maar er gebeuren meer vreemde dingen…

Fijne verrassing

Toen de vraag kwam of ik dit boek wilde recenseren dacht ik dat het een vergissing moest zijn. Wat heeft een kinderboekenrecensent aan een boek van Erica Terpstra? Maar het klopte toch echt. Een knipoog van de Boeddha is het eerste kinderboek van Erica en een aangename verrassing!

Betoverend verhaal

Dat Erica houdt van reizen en inmiddels veel kennis heeft opgedaan over verschillende landen en culturen weten we allemaal. En hoe mooi is het dat zij deze kennis nu heeft weten te vertalen naar een avontuurlijk en betoverend kinderboek?! In Een knipoog van de Boeddha neemt ze haar lezers mee op een bijzondere reis door de tijd, terug naar het oude India, waar hoofdpersoon Onno en zijn beste vriendin Wendy kennis maken met een jonge prins die uiteindelijk zal uitgroeien tot de Boeddha.

Creatieve invalshoek

Als inleiding voor het avontuur heeft de auteur ervoor gekozen om een themaweek op school te nemen. Doordat het boek zich dus in eerste instantie afspeelt in deze tijd lijken de gebeurtenissen niet eens zo heel onwaarschijnlijk en kunnen kinderen zich eenvoudig met de hoofdpersonen identificeren waardoor het boek betekenis krijgt en aanspreekt.

En ook al is het geschreven voor kinderen vanaf circa 9 jaar, ik als volwassene heb het met heel veel plezier gelezen! Het verhaal zit goed in elkaar en de verborgen lessen over het Boeddhisme spraken me ontzettend aan. Samen met de prachtige illustraties van knipkunstenares Geertje Aalders vormt het een lust voor het oog en is het echt een genot om te lezen!

Prachtig debuut

Een knipoog van de Boeddha is een prachtig debuut van Eric Terpstra als auteur van kinderboeken. Een leerzaam, maar vooral gewoon ontzettend mooi verhaal. Een prachtig verteld sprookje vol wijze lessen waar je nog lang over na kunt denken. Aanrader!

Benieuwd naar dit prachtige sprookjes? Je bestelt het eenvoudig via onderstaan link: