Recensie ‘Een cavia en twee moeders’

Met een boek van uitgeverij Droomvallei word je altijd verrast. En ook dit boek van auteur Pieter Feller, met de bijzondere titel ‘Een cavia en twee moeders’ belooft weer een origineel verhaal. Kijk je mee?

Auteur: Pieter Feller   

Illustraties: Niels de Hoog

Uitgeverij: Droomvallei

ISBN: 9 789492 844125

Leeftijd: 8+

Thema: verhuizen – anders zijn – respect

Inhoud

Sep en zijn moeders, Lotte en Maartje, verhuizen van Amsterdam naar een stadje in de provincie. Hij gaat naar een andere school en maakt al snel nieuwe vrienden.

De mensen in de buurt zijn heel aardig, behalve buurvrouw Annemarie. Hoe ver zal zij gaan, om Sep en zijn moeder dwars te zitten? Als Sep op zijn kamertje zit, vertelt hij alles aan Kobus, zijn cavia. Dat diertje kan eindeloos luisteren.

En dit vind ik

Knusse details

Het wat donkere omslag van het boek oogt op het eerste gezicht niet direct aantrekkelijk, maar wie wat verder kijkt ziet al snel een hele gezellige jongenskamer, onder een schuin plafond met houten balken. Het bureau met de postzegelverzameling en het notitieboekje, de pantoffels naast het bed en de decoraties aan het plafond zorgen voor een knusse, warme sfeer. Echt een kamer om fijn een boek in te lezen terwijl het buiten regent en waait.

Even inkomen

Wie eenmaal begint te lezen ziet in eerste instantie vooral een heleboel tekst. Her en der afgewisseld met eenvoudige, maar mooie illustraties van Niels de Hoog, maar het boek bevat toch vooral erg veel woorden. Prima om voor te lezen, maar ik denk dat niet ieder kind dit boek snel zal pakken om er zelf in te beginnen.

Lees je even verder dan tref je echter al snel een mooi en vooral heel herkenbaar verhaal. Na schooltijd even een raketje eten, een moeder die het maar zielig vindt om voor de lol te gaan vissen en een lieve oma die Sepp op zondag ochtend verwend met een heerlijk ontbijtje. Allemaal heel gewone, dagelijkse dingen waar iedereen herkenning in vindt en waardoor het verhaal heel betekenisvol is.

Belangrijke boodschap

Naast al deze herkenbaarheid bevat het boek uiteraard ook mooie lessen en de boodschap dat we allemaal mogen zijn wie we zijn en dat  iedereen goed is zoals hij is. In het stadje waar Sepp met zijn moeders naartoe is verhuisd zijn sommige mensen nogal conservatief en die twee vrouwen samen in één huis, daar is niet iedereen even gecharmeerd van. Als lezer ervaar je hoe dit voor Sepp en zijn moeders is en leer je over verliefdheid en het moderne gezin. Want in de klas van Sepp is dan wel niemand met twee moeders, er zijn wel kinderen met maar één ouder, of kinderen van wie de ouders gescheiden zijn.

Van deze tijd

Een cavia en twee moeders is helemaal van deze tijd. Een verhaal over de moderne samenleving, onbegrip, liefde en respect, onder de aandacht gebracht vanuit een originele invalshoek. Een mooi boek voor wie met kinderen over homoseksualiteit wil praten en vooral fijn om voor te lezen.