Recensie Dieren puzzelboek: een vrolijk boek voor de allerkleinsten

Via een persbericht maakte ik kennis met het onwijs leuke fonds van uitgeverij Oogappel. Onderdeel van Standaard Uitgeverij België en de naam zegt het al: Oogappel richt zich op de eerste boekbeleving. Of, zoals zij het zelf zo mooi verwoorden, ‘Lezen begint op schoot, niet op school.’ Ik was reuze benieuwd naar hun twee nieuwste aanwinsten en ontving onder ander een recensie-exemplaar van ‘Dierenpuzzels’. Kijk je mee naar dit prachtige boek?

Illustraties: Aino-Maija Metsola 

Auteur: Katie Cotton

Uitgeverij: Oogappel

ISBN: 9 789002 265167

Leeftijd: vanaf 2 jaar

Thema: puzzelen – dieren – kleuren – tellen

Inhoud

Dit stijlvolle puzzelboek vol vrolijke dieren laat je kind al spelend kennismaken met de concepten ‘groot’ en ‘klein’.

Bevordert de ontwikkeling van je kind: begrippen ‘groter’ en ‘kleiner’- kleuren en vormen – woorden en dierenweetjes – fijne motoriek dankzij het puzzelen.

En dit vind ik

Illustrator Aino-Maija Metsola schijnt, volgens de tekst op de cover, wereldberoemd te zijn. Ik kende haar werk nog niet, maar geloof meteen dat ze succesvol is. Voor het Dieren puzzelboek heeft ze gebruik gemaakt van heldere, sprekende kleuren. Haar illustraties ogen een klein beetje abstract, maar tegelijkertijd zijn alle dingen en dieren perfect herkenbaar en heel mooi weergegeven. Erg aantrekkelijk voor jonge kinderen!

Prachtig concept

Naast de vormgeving van het boek is het concept natuurlijk ook geweldig mooi. Het boek is betrekkelijk dun, uiteindelijk heb je maar 6 dubbelde pagina’s, maar hier zit zó ontzettend veel in! Zoals al genoemd bij de inhoud werk je met dit boek op speelse wijze aan diverse ontwikkelingsgebieden. Op iedere rechter pagina tref je een stuk aan van de puzzel en op de linker pagina steeds kleine illustraties en een vraag:

“Wijs jij de twee blauwe wolken aan? Zie jij vijf zwarte leeuwenpootjes?”

Op deze manier werk je dus aan de woordenschat, taalbegrip, kennis van de kleuren én tellen. Prachtig hoe de illustrator zoveel leerzaams heeft weten te verwerken in een formaat groot genoeg voor peuters om zich niet te gaan vervelen.

Vervelen hoeft je kind zich sowieso niet met dit boek want na het voorlezen is het natuurlijk tijd om de puzzel in elkaar te zetten! Zo leuk dat ie een mooi plekje in de kinderkamer verdient.

Stijlvol cadeau

Het Dieren puzzelboek is gemaakt van stevig karton en heeft een groter formaat dat de meeste kartonboeken. Mede hierdoor springt het er wat mij betreft echt uit. Het is heel stijlvol en daarom een geweldig mooi cadeau voor de feestdagen, een geboorte of een verjaardagfeestje. Op de cover wordt duidelijk aangegeven dat het niet geschikt is voor kinderen beneden de 24 maanden, maar ik kan me heel goed voorstellen dat je het met je kindje van 18 maanden leest en bekijkt en samen de puzzel maakt.

Lees ook: recensie Panda op het potje

foto header:  Doug Kelley via Unsplash

Wat helemaal fijn is: tijdens het schrijven van deze recensie kwam ik erachter dat er nog veel meer prachtige kartonboeken van Aino-Maija zijn! Voor nog meer leer-, lees- en speelplezier!