Recensie De Zijderoutes: Een oogverblindend mooi naslagwerk

Zo af en toe kom je een boek tegen waar je even stil van wordt. De Zijderoutes is er zo een voor mij. Een schitterend en compleet naslagwerk over grote delen van de wereldgeschiedenis, boordevol prachtige illustraties. Kijk je mee waar ik nu precies zo enthousiast over ben?

Auteur – Peter Frankopan  zijderoutes

Illustraties – Neil Packer

Uitgeverij: van Goor/Unieboek spectrum

ISBN: 9 789000 362530

Leeftijd: 10+

Thema: Zijdenroutes – geschiedenis – handel – volkeren

Inhoud

Reis mee naar het oosten in deze rijk geïllustreerde editie van de bestseller De Zijderoutes.

Dit boek neemt je mee van het machtige Perzië uit de oudheid via de beruchte Hunnen, de opkomst van Europa en de twee wereldoorlogen naar heden. Langs de zijderoutes maak je kennis met koningen, handelaren en avonturiers en ontdek je hoe Oost en West langzaam maar zeker met elkaar verweven zijn geraakt. Een spannende reis door de geschiedenis voor jong en oud!

En dit vind ik

Wat een indrukwekkend en beeldschoon boek! Het grote formaat en de schitterende blauwe cover met de gouden letters geven het boek een hele chique uitstraling en maken meteen duidelijk dat De Zijderoutes niet zomaar een boek is.

Compleet naslagwerk

Eenmaal uitgekeken op de cover en toe aan de inhoud valt je mond meteen weer open. Ik viel echt van de ene verbazing in de andere, zo mooi is de vormgeving en zo prachtig zijn de illustraties! Gedetailleerd, sfeervol en met prachtig kleurgebruik, helemaal passend bij de verhalen en tijdsgeest waar je als lezer voorbij reist.

Het boek is voorzien van een overzichtelijke inhoudsopgave en een kaart van de wereld zoals wij deze tegenwoordig kennen en een hele mooie kaart van De oude wereld.

Inzicht en verbanden

In zijn inleiding vertelt de auteur hoe hij als kind al gefascineerd was door de omvang van onze planeet en door de mensheid. Zoveel landen, zoveel volkeren, zoveel oorlogen en strijd. Met zijn boeken wil Peter Frankopan geschiedenis graag inzichtelijk maken en kinderen de verbanden laten zien waar hij als kind naar op zoek was, maar die hij maar moeilijk helder kreeg. Een heel mooie doelstelling als je het mij vraagt en een die met De zijderoutes ook zeker geslaagd is.

Verhelderende tijdreis

Ondanks de moeilijke onderwerpen die in het boek aan bod komen en de enorme tijd die het bestrijkt, leest het gemakkelijk en vlot. De teksten worden perfect door de illustraties ondersteunt en zorgen zeker voor verheldering. Als je echt dol bent op geschiedenis, zoals ik, lees je het boek gewoon heerlijk van achter naar voor en geniet van je de indrukwekkende tijdreis. Wil je even snel wat opzoeken dan pak je er gewoon dat hoofdstuk bij dat voor jou relevant is. Met De zijderoutes kun je alle kanten op. Het is absoluut geschikt voor jong én oud en echt een boek om regelmatig tevoorschijn te halen.

Met €25,00 vind ik het heel bescheiden geprijsd. Een heel mooi cadeau voor de feestdagen waar de hele familie heel veel plezier van zal hebben!

Lees ook: recensie Schaduw van de leeuw

Nieuwsgierig naar dit prachtige boek? Je bestelt het eenvoudig via onderstaande link.

 

foto header Photo  Andrew Stutesman via Unsplash