Recensie ‘De Zevensprong’

De Zevensprong? Is dat niet al een heel oud boek? Dat klopt! Maar er verscheen dit jaar een nieuwe druk – de 37ste alweer! Een werkelijk prachtige hardcover versie van de klassieker van Tonke Dragt die ik jullie (en mezelf 😉 ) niet wilde onthouden. Kijk je mee waarom je deze editie absoluut moet hebben?

Auteur & illustrator: Tonke Dragt

Uitgeverij: Leopold

ISBN: 9 789025 875688

Leeftijd: 9+

Thema: vriendschap – mysterie – basisschool

Inhoud

Als een verzonnen verhaal je leven overneemt…

Frans van der Steg is de meester van de vijfde klas. Hij vertelt zijn leerlingen avonturen die hij zogenaamd zelf heeft beleefd. De kinderen geloven er geen woord van, maar ze luisteren vol spanning. Op een dag kan Frans niets verzinnen. Daarom zegt hij dat hij wacht op een brief met een opdracht. En ‘s avonds, met een bliksemflits en een donderslag, komt die brief binnenwaaien! Is het een grap van de kinderen?

En dit vind ik

Bewondering

Wie mij al langer volgt weet dat ik een enorme fan en bewonderaar ben van de verbeeldingskracht en het schrijftalent van Tonke Dragt. Met haar pen en tekengerei wist zij de afgelopen decennia de meest fantastische werelden te creëren. Keer op keer neemt ze haar lezers mee op een betoverende reis…

lange geschiedenis

Zo ook in De Zevensprong. Mijn liefde voor dit verhaal ontstond begin jaren ’90 toen we thuis op vrijdag middag wekelijks naar de serie keken op televisie. In de herhaling, want deze serie stamt ook alweer uit 1982, maar hij blijft geweldig mooi!

Of ik destijds ook het boek ben gaan lezen kan ik me niet herinneren, maar inmiddels heb ik dat uiteraard gedaan en kan ik niet wachten om het aan mijn kinderen voor te lezen.

Tijdloos avontuur

Hoewel het boek op sommige punten (zoals de benaming ‘vijfde klas’ voor groep 7) wat gedateerd is en door de huidige generatie misschien niet meer zo spannend zal worden gevonden als 50 jaar geleden is het een tijdloos verhaal dat ook de komende 50 jaar nog gemakkelijk mee kan. De band van meester Frans met zijn klas en is voor iedereen herkenbaar we herinneren ons ook allemaal wel zo’n leraar die de meest fantastische verhalen vertelde. Deze herkenning brengt het verhaal dichtbij en geeft een warme sfeer. Het haalt herinneringen naar boven en doet je even teruggaan naar het verleden. Een fijne ervaring die je al snel doet verdwijnen in het verhaal en de tijd doet vergeten.

Gaat nooit vervelen

Hoe vaak ik de serie ook kijk of het boek lees, voor mij gaat De Zevensprong nooit vervelen! Het blijft voor mij een van de mooiste kinderboeken allertijden. Een prachtige klassieker die helemaal terecht weer een schitterend nieuw jasje heeft gekregen zodat weer een hele nieuwe generatie kennis kan maken met en kan genieten van het prachtige oeuvre van Tonke Dragt.

Uitnodigend omslag

De betoverende groene cover met de glimmende letters en de prachtige tweekoppige draak maken van deze druk een waar juweel. Maar het is ook zeker de moeite waard om het losse omslag even te verwijderen en de minimalistische illustratie te bekijken die eronder schuilgaat. Want hoe klein en eenvoudig ook, de kracht en sfeer die er vanuit gaan nodig direct uit om het boek open te slaan en te beginnen met lezen.

Echte fans moeten deze versie zeker aan hun collectie toevoegen. En voor wie het verhaal nog niet kent is het dé gelegenheid om kennis te maken. Je zult geen spijt krijgen!

Ook zin gekregen om een reis terug in de tijd te maken? Je bestelt het boek eenvoudig via onderstaande link. En ook de televisieserie kan ik van harte aanbevelen!