Recensie: De verschrikkelijke meneer Gom heeft een plan

Een doldwaas boek, boordevol onzin en bizarre personages!

Namens uitgeverij Lannoo mocht ik dit boek, voor kinderen vanaf ca. 7 jaar, recenseren. Ik stapte er volkomen neutraal in en wist even niet wat me overkwam… Lees snel wat ik vond van dit knotsgekke verhaal!

Auteur: Andy Stanton IMG_3413

Vertaler: Edward van den Vendel

Illustraties: Mattias de Leeuw

Uitgeverij: Lannoo

ISBN: 9 789401 447584

Leeftijd: 7+

Thema: humor, fantasie

Inhoud

Meneer Gom is een afschuwelijke griezel. Hij haat kinderen, dieren, gepofte maiskolven en alles wat leuk is. Dit boek gaat over hem.

En over een kwade fee die in zijn badkuip woont. En over John de hond. En over een klein meisje dat Polly heet. En over helden, snoepjes, wraak en avonturen. En nog veel meer.

Mijn mening

Pffff; wanneer je eenmaal aan dit boek begonnen bent heb je na een tijdje lezen echt even een adempauze nodig. Vanaf de eerste pagina neemt de auteur je mee naar een bizarre wereld vol hilarische personages, ongelooflijke gebeurtenissen en fantastische woordspelingen. Een knotsgek avontuur waarin alles mogelijk is en er op elke pagina weer een nieuwe verrassing op je wacht.

Met dit soort super snelle kinderboeken, waarin naast tekst ook veel ruimte is voor illustraties en die af en toe haast aandoen als een stripverhaal weet ik me vaak niet zo goed raad. Ik heb weinig van dit soort boeken gelezen toen ik zelf op de basisschool zat en ik val nu duidelijk buiten te doelgroep zullen we maar zeggen. Maar met dit boek was het anders: de knalgele kaft ziet er super vrolijk en aantrekkelijk uit en de auteur heeft meteen op de eerste pagina de juiste toon weten te zetten waardoor het verhaal leest als een trein. Je valt van de ene verbazing in de andere en ligt regelmatig in een deuk.

Er woonden insecten in de keukenkastjes, en dan niet alleen kleintjes, maar ook van die hele grote, die allemaal een gezicht hadden, en een naam, en een beroep.”

Geniaal! Als je net als ik van de soort bent die dit dan meteen helemaal voor zich ziet kun je je vast voorstellen hoe het eruit zag toen ik dit las.

Ben je eenmaal bijgekomen van de geweldig grote, hard werkende insecten dan duikt een aantal pagina’s verder ineens een kwade fee op uit de badkuip. En als klap op de vuurpijl begint zij ook nog eens te meppen met een braadpan! Het is werkelijk ongelooflijk met wat voor een verbeeldingskracht Andy Stanton te werk is gegaan.

Ik zal verder niet teveel verklappen, maar deze nonsens gaat het hele boek zo door. Telkens als je denkt dat het niet gekker kan overtreft de auteur zijn vorige verzinsels. Aangevuld met zwart-witte illustraties in een losse tekenstijl is ‘De verschrikkelijke meneer Gom heeft een plan’ een fantastisch boek, voor iedereen die van lezen houdt én voor iedereen die daar wat minder weg van is. Aan dit verhaal beleef je zeker weten een heleboel lol en voor je het weet heb is het boek uit.

Een absolute aanrader!


Kun je niet wachten om dit knotsgekke avontuur zelf te lezen? Bestel het boek dan snel via deze link. Heel veel leesplezier gewenst!