Recensie ‘De Secret Scouts, deel 1 + 2

Op een koude avond afgelopen december ging bij ons de deurbel en tot mijn grote verrassing stond daar een van de uitgevers van Aerial Media Company voor de deur met twee héle mooie boeken die al een tijd op mijn lijstje stonden:

img_0135

 

Titels: De Secret Scouts en de verloren Leonardo; De Secret Scouts en de vermiste president

Auteurs: Dennis Kind & Wendel Kind – Wagenaar

Omslagontwerp:  Dennis en Wendel Kind & Teo van Gerwen design

Uitgeverij: Aerial Media Company

ISBN:  9789402601398 & 9789402601459

Leeftijd: 10+

Thema: geschiedenis, mysterie, avontuur, tijdreizen

Inhoud

” Ze deed haar best zich in de schemerige ruimte te oriënteren. De zoete, vettige geur van de dood hing als een zware deken boven de ruimte en verdrong de zuurstof uit de lucht”.    

In deel 1, ‘De verloren Leonardo’, vinden de vrienden Tom, Lisa, Sophie en Jack een vreemde schets. Ze gaan op onderzoek uit omdat ze willen weten waar de schets precies vandaan komt. Dan blijkt dat ze een groot geheim op het spoor zijn waardoor ze in gevaarlijke situaties belanden. Zullen ze achter de waarheid komen rond het grootste geheim ooit: ‘De verloren Leonardo’?      

In het vervolg, ‘De vermiste president’, staan de vier vrienden voor een belangrijke keuze; om een geheimzinnige boodschap uit het verleden te ontrafelen moeten ze de wet overtreden of terug in de tijd.  Dan blijkt de Amerikaanse president vermist. In een poging hem te vinden belanden ze in levensbedreigende situaties. Ze stelen een luchtballon, zetten het Rijksmuseum op stelten en moeten een list verzinnen om aan de galg te ontkomen. Lukt het ze om de president ooit nog terug te vinden?                                                                                                

Mijn mening

Door de mysterieuze omslagen vol zwarte symbolen trokken de Secret Scouts boeken mij enorm aan. Ik ben fan van de Da Vinci Code en aanverwante boeken en dol op geschiedenis dus het kon haast niet mis met deze twee boeken.

En mis was het ook niet! Alhoewel vooral deel 1 wat mij betreft wat sneller op gang had mogen komen -zeker na de vlotte, spannende proloog- was ik door beide boeken aangenaam verrast. Beide verhalen staan bol van de historische weetjes en feiten en het mysterie spat er vanaf. Het is echt een kunst hoe de auteurs op het eerste oog totaal op zichzelf staande historische gebeurtenissen met elkaar én met het heden hebben verweven. Ontzettend knap gedaan!

En eerlijk is eerlijk; ondanks dat ik toch aardig goed geschoold ben was ik met lang niet al deze feiten bekend. Wist je bijvoorbeeld dat Leonardo Da Vinci ruim anderhalf jaar van zijn leven totaal van de radar verdwenen was? En dat er voor de Italiaanse kust een klein verlaten eiland ligt waar meer dan 160.000 mensen aan de pest zijn gestorven? Ik dus niet en alleen al daarom zijn deze boeken meer dan de moeite waard. Ze vormen een hele interessante, waardevolle geschiedenisles verpakt in een spannend, mysterieus jasje. Super om te lezen voor iedereen vanaf ca. 10 jaar. Of je nu van geschiedenis houdt of niet, op deze manier wordt het zeker weten leuk! ‘De vermiste president’ is met Obama als onderwerp van het verhaal bovendien ook nog eens hartstikke actueel. Heel geschikt als aanleiding om met kinderen over de Amerikaanse politiek te praten of als inleiding van een les. Leerkrachten en scholen zouden wat mij betreft deze boeken dan ook zeker in de collectie moeten hebben want met deze verhalen krijg je vast en zeker iedere leerling enthousiast!

Ook leuk om te weten: ‘De vermiste president’ is inmiddels vertaald en verschijnt binnenkort in het Engels. Dus ook voor de Engelse les kan het boek prima dienst doen. __________________________________________________________________

Nieuwsgierig geworden? De boeken zijn hier te bestellen.

Op de website van ‘De Secret scouts’ vind je meer informatie over de boeken en over auteurs-duo KindKind.