Recensie De rijke uren van Jacominus Gainsborough

Sommige boeken zijn gewoon mooi. En die wil je gewoon hebben. Punt. De rijke uren van Jacominus Gainsborough is er zo-een. De coverillustratie van het aandoenlijke kleine konijntje tegen de prachtig groene achtergrond is zo uitnodigend; als echte prentenboekenliefhebber kun je deze eenvoudigweg niet weerstaan. Kijk mee naar een wel heel bijzonder en betoverend werk.

Illustrator Rebecca Dautremer – Vertaling Edward van den Vendel – Uitgeverij Davidsfonds infodok – ISBN 9 789059 089495 – Leeftijd 5+ – Thema dagelijks leven/dieren

jacominus Gainsborough

Het verhaal

In twaalf scènes vertelt Rébecca Dautremer het verhaal van Jacominus Gainsborough. Kleine dingen, grote momenten, vreugde, verdriet, twijfels, beproevingen…De held van dit boek is niet de sterkste of de grootste. Hij is misschien zelfs een beetje zwakker dan de anderen, als je goed kijkt. Maar voor een klein konijn heeft hij een prachtige en ongelooflijke naam.

Betovering

Dat heeft hij zeker! Jacominus Gainsborough, nogal een grote naam voor een ongelooflijk schattig, klein konijntje. Alleen al deze tegenstelling maakt ontzettend nieuwsgierig naar dit prachtig geïllustreerde en betoverende verhaal.

Uitblinker

Wat een feestje dus toen de deurbel ging, de postbode me een enorme doos overhandigde en dit schitterende werk eruit kwam! Zodra ik het persbericht zag wist ik: deze moet ik bespreken! Alleen al de cover en het opvallend grote formaat maken dat dit boek er direct uitspringt en dat ik het dus niet zomaar voorbij kon laten gaan.

Onweerstaanbaar

Uitgeverij Davidsfonds Infodok staat bekend om zijn bijzondere boeken. Boeken over niet alledaagse onderwerpen, boeken die net even wat verder gaan dan de rest, vaak voor de echte liefhebber. Jacominus Gainsborough past helemaal in dit rijtje, al denk ik dat je al snel liefhebber bent want de schitterende kijkplaten zijn echt onweerstaanbaar!

Bijzondere reis

Allereerst wordt de hele dierengemeenschap die in het boek voorkomt uitgebreid aan de lezer voorgesteld. Muis, koe, eend, konijn, haan; allemaal zien ze er even deftig uit en hebben ze al even deftige namen. Aan de hand van paginagrote kijk- en zoekplaten, getekend in een wat ouderwetse stijl die zorgt voor extra sfeer, word je vervolgens meegenomen op een reis door het leven van Jacominus. Van zijn geboorte (voorzien van een té aandoenlijke illustratie) tot aan zijn oude dag.

Herkenbaar

De vertaling van het geheel is in handen van Edward van den Vendel die dit wederom subliem heeft gedaan. Zijn naam belooft altijd veel goeds en meestal ook een origineel boek.

Wat zo fijn is aan Jacominus is dat hij, zoals in het voorwoord gezegd, eigenlijk nergens in uitblinkt. Dat maakt hem heel gewoon en daardoor ook weer heel herkenbaar. Het gevoel dat we net niet zo goed zijn als anderen kennen we allemaal en zeker voor kinderen kan dit best grote vormen aannemen. Fijn dus om herkenning te vinden in een verhaal en te weten dat je niet alleen bent.

“Jacominus was dus niet heel groot, hij holde niet erg hard, en, toegegeven, hij kon ook niet hoog springen. Maar dat kon hem allemaal niet zoveel schelen.”

Voor iedereen

De uitgever geeft aan dat het boek geschikt is voor iedereen vanaf 5 jaar. En alhoewel ik denk dat voor kleuters het verhaal soms wel wat ingewikkeld is, en de diepere betekenis hen misschien nog zal ontgaan, is het dankzij de grote zoekplaten ook voor hen inderdaad een feestje om te lezen. Jacominus Gainsborough is een fenomenaal prentenboek, een echte uitblinker om heerlijk doorheen te bladeren en uren in rond te dwalen en je te verwonderen over de prachtige wereld die Rébecca Dautremer geschapen heeft.

Dit bijzondere boek bestellen? Dat kan eenvoudig via onderstaande link: