Recensie ‘De koningin met groen haar’

Samen met onze oudste zoon woonde ik in brede de presentatie bij van een wel heel bijzonder sprookje, geschreven door Esther van der Ham.

Auteur: Esther van der Ham groen haar

Illustraties: Francien van Lang

Uitgeverij: Droomvallei

ISBN: 978 94 91886 40 9

Leeftijd: voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar (AVI M5)

Thema: Sprookjes

Inhoud

Bij het ontbijt lezen de katten vriendinnen Pebbles en Pipi de krant. En wat daarin staat: de koningin heeft groen haar gekregen! Het hele land is in rep en roer. De keizer van het buurland komt op bezoek en als hij ergens een hekel aan heeft is het aan de kleur groen!

De koning looft een beloning uit voor degene die het groene haar weg krijgt. Dat zien Pebles en Pipi wel zitten, dan kunnen ze eindelijk hun oude huis eens opknappen. Zal het ze lukken om de koningin van haar groene haar af te helpen?

Mijn mening

‘De koningin met groen haar’ is met recht een sprookje te noemen: het verhaal, de karakters, de omgeving; werkelijk alles is compleet gefantaseerd en doet, mede door de originele manier van illustreren, surrealistisch aan. Ik kreeg er zelf een beetje een ‘Alice in wonderland’-gevoel bij, maar dan voor kleuters.;-)

Aan het begin van het verhaal worden het probleem en een aantal karakters in sneltreinvaart geïntroduceerd. Voor jonge kinderen zou dit wat verwarring op kunnen leveren, maar dankzij de ondersteunende illustraties blijft het geheel goed te volgen. Door het gebruik van korte zinnen en veel dialogen heeft het verhaal sowieso een behoorlijke vaart. Van mij persoonlijk zou het wat rustiger mogen, maar mijn kleuter van 4 had hier totaal geen last van en was meteen fan van het boek. Missie geslaagd dus want ‘De koningin met groen haar’ is onder andere geschreven voor kleuters en voor die doelgroep dus zeker geschikt!

Wat bijzonder is en erg knap gedaan is dat het boek naast voorleesboek ook een AVI-boek is. Een AVI niveau wordt niet zomaar toegekend, een boek moet hiervoor aan diverse eisen voldoen waardoor de auteur dus niet helemaal de vrije hand heeft. Esther van der Ham heeft binnen de geldende richtlijnen toch haar fantasie de vrije loop gelaten en een prachtig sprookje neergezet waar de wat meer gevorderde lezers is groep 5 fijn zelf mee aan de slag kunnen.

Heb je dus een zo’n heerlijk fantasierijke kleuter in huis die zich moeiteloos in een vreemde wereld verplaatst of ben je voor jouw beginnende lezer nog op zoek naar een prettig leesbaar verhaal, dan is ‘De koningin met groen haar’ een aanrader!