Recensie De Kikkerbilletjes van de koning – terechte prijswinnaar

Wat een bofkont ben ik af en toe! Op 19 juni werden de winnaars van de Griffels en Penselen en de Vlag en Wimpels bekend gemaakt en er zijn gewoon een heleboel pareltjes bij die ik heb mogen recenseren. Super fijn dat ik steeds weer kennis mag maken met al deze prachtige boeken en verhalen. Zo mocht ik ook ‘De kikkerbilletjes van de koning’, een prachtig sprookjesboek van Janneke Schotveld recenseren. Kijk snel mee waarom dit boek wat mij betreft een zeer terechte winnaar is.

Auteur Janneke Schotveld – Illustraties diverse illustratoren – Uitgeverij van Holkema & Warendorf – ISBN 9 789000 364893 – leeftijd 6+ – Thema Sprookjes

De kikkerbilletjes van de koning

Het verhaal

Er was eens…

…een prinses die een bruidegom moest kiezen uit zevenhonderd prinsen, maar bij niet één prins vlinders in haar buik voelde.

…een papiervisvissertje dat een wel heel bijzondere vis in zijn net vond, maar hem toch teruggooide.

… een dappere ridster die besloot de knappe prins uit het kasteel van zijn overbezorgde ouders te redden.

En dit vind ik

Verrassend

‘Weer een sprookjesboek?’ zul je misschien denken. Het was ook een van de eerste dingen die door mijn hoofd gingen, maar wie Janneke Schotveld een beetje kent weet dat De kikkerbilletjes van de koning niet zomaar het zoveelste sprookjesboek is. Het is een moderne, originele en ontzettend grappige verzameling sprookjes boordevol verrassingen!

Genieten

De cover van het boek is ontzettend uitnodigend en als je eenmaal verder bladert kom je de ene na de andere prachtige illustratie tegen. Niet zo gek want voor dit boek is een enorm blik aan fantastische Nederlandse illustratoren open getrokken. Thé Tjong-Khing, Peter-Paul Rauwerda, Linde Faas, Alex de Wolf, Annet Schaap en vele anderen hebben zich ingezet om van De kikkerbilletjes van de koning een schitterend feestje te maken.

Ieder sprookje bevat een aantal illustraties. Sommige wat groter, andere wat kleiner, maar allemaal kleurrijk en helemaal passend in de sfeer van het boek.

Grappig en vlot

De tekeningen vormen dus een welkome aanvulling op de verhalen van Janneke Schotveld, maar ook zonder deze aanvulling zou dit een geweldig boek zijn geweest. Eenmaal aan het lezen kon ik haast niet meer stoppen! De verhalen zijn allemaal vlot geschreven, met veel dialogen en korte zinnen waardoor ze ook door jongen kinderen goed begrepen kunnen worden. Mijn oudste zoon liep ook niet direct warm bij het idee van weer een sprookjesboek, maar inmiddels is hij om!

De sprookjes zijn allemaal ontzettend fantasievol en heel eigentijds. Want waarom zouden er niet gewoon twee koninginnen kunnen zijn als ze van elkaar houden? En hoezo is de held in een ridderverhaal altijd een man? Met dit boek laat Janneke Schotveld zien dat ook sprookjes met hun tijd mee kunnen gaan zonder hun betovering te verliezen.

Herkenbaar

Sommige verhalen in het boek zijn duidelijk gebaseerd op de aloude bekende sprookjes. Het verhaal De kikkerbilletjes van de koning is duidelijk geïnspireerd door ‘De kikkerkoning’, maar dan wel met een hele verrassende twist.

En toen ging het allemaal heel snel. De kikker kwaakte en er kwam een lange roze tong uit zijn bek. Alsof de koning een vlieg was, schoot de tong op hem af. De koning deinsde achteruit, maar de kikker was sneller. En ineens was de koning weg. Poef, verdwenen als een doorgeprikte bellenblaas.”

En voor een echte boekenliefhebber als ik is ‘Het papiervisvissertje’ een prachtig verhaal.

Lang geleden, toen er nog in ieder dorp en elke stad een boekenwinkel was, of soms zelfs twee, leefden er eens een papiervisvissertje en zijn vrouw.”

In dit sprookje wordt je meegenomen naar de bijzondere wereld van de papiervisvissertjes die leven in de kasten tussen de boeken en papiervisjes vangen voor de boekhandelaar. Prachtig bedacht en geweldig om te lezen!

Net even anders

De kikkerbilletjes van de koning is een geweldig leuke verzameling moderne sprookjes die de echte boekenliefhebber niet wil missen. Hou je van voorlezen, ben je dol op grappige verhalen en op mooie illustraties? Dan mag deze bundel niet in jouw kast ontbreken! Goed voor heel wat uurtjes leesplezier.

Lees ook: recensie Alice in Wiskundewonderland

foto header Cederic X via Unsplash

Zin gekregen in dit geweldige sprookjesboek? Je bestelt het eenvoudig via onderstaande link: