Auteur: Drew Daywalt
Illustraties: Oliver Jeffers
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026139918
Leeftijd: voorlezen vanaf ca. 5 jaar
Thema: vriendschap, post, reizen
Inhoud
Nadat Teun de krijtjes uit zijn kleurdoos tevreden heeft gesteld denkt hij rustig verder te kunnen kleuren, maar dat pakt even anders uit. Want er blijken een heleboel vergeten krijtjes te zijn. Onder de bank, op het vakantie-adres, Teun heeft ze overal laten slingeren. Een krijtje is zelfs opgegeten (en weer uitgespuugd!) door de hond! Teun ontvangt ansichtkaarten van al deze verdrietige, eenzame krijtjes. Zal het hem lukken ook voor hen een fijne oplossing te vinden?
Mijn mening
En ik maar denken dat ‘De krijtjes staken’ al geweldig was…
Met ‘De groeten van de krijtjes’ leveren Daywalt en Jeffers weer een schitterend, hilarisch en ontzettend origineel boek af voor kinderen vanaf 5 jaar (en voor hun ouders en leerkrachten die dit boek zeker weten niet voor kunnen lezen zonder hardop te lachen 😛 ).
De auteur weet de toon van het eerste krijtjes-boek prima vast te houden en heeft wederom gekozen voor een geniale invalshoek: ook nu beleeft de lezer het verhaal vanuit het perspectief van de krijtjes, maar dit keer sturen zij Teun ook nog eens heuse ansichtkaarten vanaf de meest uiteenlopende locaties. Deze originele manier van schrijven maakt de krijtjes boeken zeer uniek. Prachtig om naar te luisteren en een feest om (voor) te lezen.
Naast het geweldig leuke verhaal zorgen de vrolijke, kleurrijke illustraties voor net dat beetje extra sfeer en humor. De combinatie van foto’s en kinderentekeningen zorgt voor een instant zomergevoel en zorgt voor een zeer aantrekkelijke uitstraling van het boek.
Hoewel je af en toe medelijden krijgt met de super schattige krijtjes die zo oneerbiedig zijn achter gelaten op de meest uiteenlopende plaatsen zijn het verhaal en de illustraties vooral hilarisch. Zo heb ik enorm gelachen om ‘erwtengroen krijtje’ alias ‘Gregorius de geweldige’ (hoe krijg je het verzonnen!) die met zijn knapzakje heel treurig voor een enorme voordeur staat. Of het verschrikkelijk verontwaardigde zongebruind krijtje: hij is gewoon (ik citeer) UITGEKOTST door de hond! Alle krijtjes hebben hun eigen verhaal dat ze op geheel eigen wijze aan Teun uit de doeken doen op de ansichtkaarten die ze hem toesturen.
Dat het boek uitermate geschikt is om met kinderen te werken aan het herkennen van kleuren spreekt voor zich, maar het boek past ook nog prima binnen een aantal andere thema’s wat het bij uitstek geschikt maakt voor gebruik in de klas. Wat te denken van een thema als ‘vakantie/reizen’ of het thema ‘post’? Kinderen kunnen naar aanleiding van het verhaal zelf ansichtkaarten gaan sturen. Of misschien hebben zij nog wel foto’s of kaarten van plaatsen waar zij zelf op vakantie zijn geweest. Of zijn ze misschien wel eens op een van de plaatsen geweest die neon-roze krijtje bezoekt? Genoeg aanknopingspunten voor boeiende gesprekken en uitdagende activiteiten!
Goed, voordat jullie allemaal denken dat ik aandelen heb bij de uitgever of zoiets zal ik er maar eens een eind aan breien… 😉 Het mag duidelijk zijn dat ‘De groeten van de krijtjes’ vanaf nu absoluut tot mijn favoriete voorleesboeken aller tijden behoort. Wat mij betreft hoort het in iedere boekenkast te staan zodat alle kinderen samen met hun ouders, opa’s en oma’s, leerkrachten of wie dan ook kunnen genieten van dit creatieve, grappige, boeiende verhaal.
Veel voorleesplezier gewenst!
Neem voor meer werk van Oliver Jeffers een kijkje op zijn website. Meer informatie is natuurlijk ook te vinden op de website van uitgeverij de Fontein. Kinderen kunnen hier zelfs terecht voor uitgebreide informatie voor een spreekbeurt of boekbespreking.
Meteen zelf beginnen met voorlezen? Bestel het boek dan hier.