Recensie Dat is snel – leerzame bundel voor jonge lezers

Een nieuw boek van Arend van Dam, daar wil ik altijd meer van weten! Ik bezocht met onze oudste al eens en hele leuke toneelvoorstelling gebaseerd op het werk van Arend en daar kochten we ook ons eerste AVI-boek van deze schrijver. Mijn zoon las het met heel veel plezier en sindsdien zijn we fan van deze leerzame, maar vooral ook gewoon hele leuke boekenreeks. Dit keer lazen we Dat is snel!

Auteur Arend van Dam – Illustraties Alex de Wolf – Uitgeverij Van Holkema en Warendorf – ISBN 9 789000 366453 – Leeftijd 7+ – Thema Geschiedenis/Nederland/Uitvindingen

Dat is snel! Arend van Dam

Het verhaal

Deze dikke bundel bevat maar liefst 3 verhalen!

Lees over Albert Einstein, Anton Fokker en de eerste wagen van Spijker.

Albert heeft een droom. De zon schijnt door het raam. Hij springt op een straal. Albert vliegt door de ruimte. Zo snel als het licht. Dat is pas snel!

En dit vinden wij

Alhoewel mijn zoon een fervent lezer is (geen idee van wie hij dat heeft… ;-)) staat hij niet altijd te springen om boeken te testen. Soms wil hij ook gewoon lekker verder lezen in het boek waar hij in bezig is en hardop lezen met mij past niet altijd in zijn plan. Naar dit boek was hij echter meteen benieuwd! En zeker toen ik vertelde dat de hoofdpersonen echt geleefd hebben was hij razend enthousiast! ‘Is dit allemaal echt dan?’ Dat vond hij toch wel heel bijzonder. En zo genoten we samen van 3 prachtige verhalen.

Grote namen

Dat Arend van Dam ooit op het idee kwam om een reeks AVI-boeken te schrijven over de grote namen uit onze geschiedenis vind ik echt briljant. Geschiedenis toegankelijk maken voor jonge kinderen en dan ook nog eens op een dusdanige manier opschrijven dat zij het zelf kunnen lezen; ga er maar aanstaan. Geen makkelijke opdracht, maar Arend is er perfect in geslaagd. Met zijn reeks ‘Lang geleden…’ maakt hij geschiedenis niet alleen begrijpelijk, maar ook nog eens onwijs leuk!

Extra dik

Dat is snel! is een lekker dikke bundel van maar liefst 95 pagina’s met 3 verhalen over belangrijke mensen die met hun dromen en ideeën de wereld voor goed veranderd hebben.

Lezertjes maken als eerst kennis met Albert Einstein die zich door het bouwen van een kaartenhuis en de naald van een kompas afvraagt of er soms een kracht in de wereld is die wij niet kunnen zien. Lees over zijn talent voor vioolspelen en zijn ontdekking van de kracht van het licht.

Een man met een snor. Zie je zijn wilde haren? Ken je hem? Zijn naam is Albert Einstein. Hij was heel knap. Hij dacht na over de tijd. Hij kende de snelheid van het licht. Wat deed hij als kind? Hoe kwam hij zo slim? Dat begon met een droom…

Waardevolle les

De eerste twee boeken eindigen met ‘En zo… is het echt gebeurd!’ waarin belangrijke feiten over de hoofdpersonen op eenvoudige wijze worden verteld. Zo leer je dat Einstein de Nobelprijs heeft gewonnen en dat Anton Fokker onze eerste vliegenier was. Dat is snel! is dus niet alleen een heel mooi boek m je leesvaardigheid te vergroten, maar leert je ook nog eens van alles over geschiedenis. een geweldige combi waar mijn moeder- en juffenhart sneller van gaat kloppen!

Aanrader

Dat is snel! en alle andere titels uit de reeks ‘Lang geleden‘ zijn wat mij betreft absolute aanraders. Ik hoop ze in de schoolbibliotheek bij onze jongens te kunnen krijgen en thuis gaan we in elk geval regelmatig genieten van weer een nieuw leerzaam avontuur.

Dat is snel! heeft AVI-niveau M4/E4.

Lees ook: review Het grote AVI vakantieboek

foto header: NeONBRAND via Unsplash

Deze en andere titels van Arend van Dam bestel je eenvoudig via onderstaande links: