Recensie ‘Alice in wiskunde wonderland’

Via social media kreeg ik al veel reacties op dit bijzondere boek en zelf was ik ook meteen enthousiast toen ik het persbericht las. Wiskunde in een sprookjesachtig jasje. Zou ik dan toch nog van mijn cijfertjesfobie af kunnen komen?

Auteur: Carlo Fabretti 

Illustraties: Wendy Panders

Uitgeverij: Lannoo

ISBN: 9 789401 441193

Leeftijd: 12+

Thema: wiskunde, cijfers, Alice in wonderland

Inhoud

Voor wiskundeknobbels en dummies.

Alice is elf en houdt niet van wiskunde. Tot ze op een dag een bijzonder avontuur beleeft. Een zonderlinge man, Lewis Carroll, voert haar mee naar Wiskunde Wonderland, een plek waar wiskunde écht tot leven komt.

Alice ontmoet er de Gekke Hoedenmaker, de mathemagiër, de Kolderkat, de konijnen van Fibonacci en vele andere gekke wezens. Tijdens haar tocht leert ze alles over:

Priemgetallen – de tafels van vermenigvuldiging – even en oneven getallen – de zeef van Eratosthenes – procentberekening – delingen – magische vierkanten (sudoku’s) – machtsverheffing en nog veel meer. 

Mijn mening

Wat een ongelooflijk knap geschreven en uitgedacht verhaal! Met dit boek’ wordt wiskunde voor iedereen een feestje!

Knappe koppen van toen

Naast een heerlijk sprookjes in een modern jasje is ‘Alice in wiskunde wonderland‘ vooral een heel leerzaam boek. Over rekenen en cijfertjes, maar ook over allerlei belangrijke personages uit de geschiedenis. Met dit boek gaat er ongetwijfeld een wereld voor je open! Ik bedoel; wie heeft er gehoord van Erasthotenes? En wie kent Carl Friedrich Gauss? Natuurlijk, er zijn vast een heleboel knappe koppen voor wie deze namen heel bekend zijn, maar ik had er werkelijk nooit van gehoord (wat natuurlijk ook kan betekenen dat ik op school niet goed heb opgelet… 😉 ).

Voor dummies én gevorderden

Vooral de eerste hoofdstukken van het boek, waarin bijvoorbeeld wordt verteld hoe ons getalstelsel is ontstaan en waarom het een positiestelsel heet, hoe de Romeinen hun cijfers schreven en hoe het precies zit met priemgetallen, zijn perfect geschikt voor dummies zoals ik .Kom je echter wat verder in het boek dan vliegen de formules je om de oren. Als je nog op school zit en echt met wiskunde bezig bent helpt het boek vast en zeker om de formules inzichtelijker te maken en makkelijker te onthouden, maar als je alleen maar heel blij bent dat je dat allemaal niet meer nodig hebt lees je hier vooral even snel doorheen. Neemt niet weg dat het leuk is om alles weer eens even te herhalen en te kijken wat er nog van is blijven hangen na al die jaren.

Breinbrekers

Het boek zit vol wiskundige raadsels en ingewikkelde sommen. Zo komen Alice en schrijver Charlie in de tuin van de Hartenkoningin een aantal speelkaarten tegen die bezig zijn de rozen te kleuren.

 

De Hartenkoningin wil aan iedere rozenstruik rozen van verschillende kleuren hebben…En verschillende rozen van iedere kleur. En van iedere kleur evenveel”.

 

 

Echt het soort opgave waar mijn haren altijd recht van overeind gingen staan. Hier is inzicht voor nodig, maar het blijven wel leuke uitdagingen om eens goed over na te denken.

Naast een boeiend verhaal en een heleboel wiskundige feiten en weetjes bevat het boek ook prachtige illustraties. De tekenstijl van Wendy Panders past perfect bij het verhaal en tekst en illustraties vullen elkaar prima aan. Achterin het boek is daarnaast – op toepasselijk ruitjespapier – een uitgebreide woorden- en begrippenlijst te vinden. Super handig voor als je weer eens verdwaalt in het wiskunde-oerwoud!

Aanrader

‘Alice in wiskunde wonderland’ is zonder twijfel het leukste wiskundeboek ooit! Wat docenten ervan zouden vinden weet ik niet, maar ik zou het iedereen aan willen raden. Met dit boek in je tas is wiskunde nooit meer saai!

Zin gekregen om je wiskunde op te vijzelen? Je bestelt het boek eenvoudig via onderstaande link: