Recensie ‘Adelaar in de sneeuw’

Auteur: Michael Morpurgo adelaar

Illustraties: Michael Foreman

Uitgeverij: Aerial Media Company

ISBN: 978 94 026 0119 0

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar

Thema: Oorlog

Inhoud

Engeland, 1940. Barney en zijn moeder zijn met de trein onderweg naar zijn tante in Cornwall in een poging het geweld van de oorlog te ontvluchten. Als de trein onderweg wordt aangevallen en de machinist dekking zoekt in een donkere tunnel vertelt een onbekende man Barney een verhaal van lang geleden. Een verhaal over een jonge soldaat die in de Eerste wereldoorlog vocht tegen de Duitsers en die in de slotfase van de oorlog ineen flits moest bepalen wat hij dacht dat goed was om te doen. Wat hij deed bleek helaas een grote vergissing te zijn. Een vergissing die hij koste wat kost moet goedmaken, voordat het te laat is…

Mijn mening

‘Adelaar in de sneeuw’ is wederom een adembenemend verhaal van de auteur van het wereldberoemde en ontroerende ‘Warhorse’. Michael Morpurgo neemt zijn lezers in dit boek mee naar het Engeland van begin 20ste eeuw, ten tijde van de grote wereldoorlogen en verteld een ongelooflijk, aangrijpend, ontroerend verhaal over moed, hoop en verdriet dat je ook lang na het lezen van het boek nog bij zal blijven.

Het omslag van ‘Adelaar in de sneeuw’, met de prachtige foto’s en de pakkende tekst ziet er indrukwekkend uit en maakt meteen ontzettend nieuwsgierig.  ‘De beslissing die de Tweede Wereldoorlog had kunnen voorkomen’, daar wil je toch meer over weten? Wanneer je dan het boek open slaat en leest dat het gebaseerd is op het leven van de meest onderscheiden soldaat uit de Eerste wereldoorlog is het helemaal onmogelijk om het boek nog weg te leggen. Ik ben snel aan het lezen geslagen en werd meteen gegrepen door het verhaal.

Wat de auteur heel knap gedaan heeft is een ontzettend zwaar onderwerp als de Eerste en Tweede wereldoorlog beschrijven op een voor kinderen begrijpelijke en niet al te heftige manier. Beeldend, realistisch, maar tegelijkertijd avontuurlijk. En door de keuze voor een kind als een van de belangrijkste personages komt het verhaal dichter bij kinderen te staan wat het voor hen makkelijker zal maken om zich in te leven en zich met deze jongen, uit een andere tijd, te identificeren. Door de historische feiten die onopvallend in het verhaal zijn verweven is het ontzettend leerzaam. De prachtige, ingetogen illustraties zorgen voor nog net dat beetje extra sfeer en zijn hiermee een perfecte aanvulling op het verhaal. Ik heb het tijdens het lezen niet helemaal droog weten te houden.

‘Adelaar in de sneeuw’ is  wat mij betreft een absolute mustread. Een verhaal dat het verdiend verteld en nooit vergeten te worden en dat tijdens de geschiedenislessen zeker niet mag ontbreken. Voor leerkrachten in zowel basis- als voortgezet onderwijs is dit boek dan ook een  echte aanrader. Om voor te lezen of door te vertellen aan je leerlingen, maar ook om aan leerlingen aan te kunnen bevelen. Het verhaal stemt tot nadenken en ik ben ervan overtuigd dat kinderen onder de indruk zullen zijn van oorlogsheld Henry Tandey ( of ‘William Byron’, zoals hij in het verhaal heet) en dat het ze nog lang bij zal blijven…


Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Bestel het dan hier en je kunt morgen al beginnen met lezen!