Recensie 12 uur met Oscar: laat je fantasie de vrije loop

Gaat jouw kindje binnenkort voor het eerst naar school? Of moeten jullie na de vakantie altijd weer even wennen aan het dagelijkse ritme? Dan is dit bijzondere prentenboek een heel handige hulp! Samen met je kindje volg je Oscar door de dag. Van opstaan tot aankleden, tandenpoetsen en naar school gaan: 12 uur met Oscar helpt grip te krijgen op de dag.

Illustrator Eva Maceková – Uitgeverij Boycott books – ISBN 9789492986009 – Leeftijd 4+ – Thema naar school/dagritme/tijd

12 uur met Oscar

Het verhaal

Het is weekend. Oscar ligt nog in bed. Zijn moeder maakt alvast het ontbijt klaar. De kat strekt zich nog eens uit. Vrmmm… vrmmm… spint de kat. Straks zal hij Oscars kamer in gaan en hem kietelen met zijn snorharen. Tik, tak, de klok tikt door. Tijd om op te staan! Vandaag kiest Oscar zijn eerste schooltas uit. Een nieuwe tijd breekt aan!

Met dit kleine beetje tekst en de tekst van de kat op eerste pagina moet je het als lezer doen in dit bijzondere prentenboek waarin tijd en de klok centraal staan.

Gebruik je fantasie

Prentenboeken zonder tekst: je houdt ervan of je kunt er helemaal niks mee. Ik hoorde altijd bij die laatste club, maar de ervaring leert inmiddels dat ook boeken zonder tekst prachtige verhalen kunnen vertellen. Dit boek, van de Slowaakse illustratrice Eva Maceková, is ontzettend gedetailleerd geïllustreerd en dankzij de korte inleiding zit er toch een duidelijke lijn in en kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten om de dag van Oscar in te vullen.

Persoonlijk tintje

Dat prikkelen van de fantasie en het voorstellingsvermogen van kinderen is natuurlijk een ontzettend waardevol aspect van lezen dat in tekstloze boeken nog eens extra wordt benadrukt. Het vergt wat begeleiding en het stellen van vragen om kinderen op weg te helpen, maar samen kom je zo tot een heel persoonlijk verhaal waar jullie eigen ervaringen in verwerkt zijn.

Gewoon en toch bijzonder

12 uur met Oscar is dankzij het speelse karakter van de illustraties ook al geschikt voor hele jonge kinderen. De tekenaar heeft er allerlei leuke spelletjes en lesjes in verstopt die kinderen helpen grip te krijgen op de dagelijkse structuur. Help Oscar om de juiste sokken te matchen, bekijk en benoem samen allerlei spullen die je in de badkamer tegenkomt, kijk mee met Oscar naar het tandenpoets ritueel of leer je veters te strikken.

Allemaal heel gewone, alledaagse handelingen die dankzij de bijzondere tekenstijl en het ingetogen kleurgebruik van de illustratrice ineens heel speciaal worden. De figuren in het boek zijn wat hoekig getekend en het kleurgebruik doet heel retro aan, een beetje een jaren ’70 gevoel.

Aanrader van uitmuntende kwaliteit

12 uur met Oscar is een heel origineel prentenboek van een kleine uitgeverij die zich richt op bijzonder geïllustreerde kinderboeken en graag mooie boeken met een slim concept naar het Nederlandse publiek wil brengen. Duidelijk zichtbaar is dat er niet bespaard wordt op de drukkosten. De boeken zijn wat duurder dan gemiddeld, maar de kwaliteit is geweldig en je haalt absoluut iets origineels in huis. Met dit prachtige groot formaat prentenboek kunnen jullie met het hele gezin in ieder geval uren vooruit!

Dit boek kopen? Dat kan eenvoudig via onderstaande link!