Prentenboeken voor de lente – 8 mooie tips voor peuters en kleuters

Joehoe, de lente staat weer voor de deur! Eindelijk weer langere dagen, meer warmte en vrolijke kleurtjes buiten. En natuurlijk een heleboel schattige jonge dieren. De lente blijft een prachtig thema om uit te werken met jonge kinderen en wat mij betreft horen daar ook altijd boeken bij. Vandaag geef ik je 8 tips voor de mooiste prentenboeken voor de lente.

Lente met Fien en Milo

Boeken van Pauline mogen in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Pauline schreef inmiddels diverse titels bij dit mooie seizoen en Lente met Fien en Milo is weer een prachtig interactief prentenboek voor peuters.

Het is lente! Fien en Milo gaan naar buiten, want in de tuin is er heel veel te doen. In het gras vinden ze een mooi ei. Het is rood met witte streepjes. Is het ei uit een vogelnestje gevallen?

Tip: Bij dit boek schreef ik een uitgebreid lespakket.

Luuk en Lotje – het is lente

Net als Pauline maakt ook Ruth Wielockx prachtige prentenboeken voor peuters en kleuters. De tweeling Luuk en Lotje beleeft allerlei voor kinderen herkenbare dingen en de boeken sluiten perfect aan bij de belevingswereld.

voorleesboek lente - luuk en lotje

Het is lente! De tweeling Luuk en Lotje gaat in de tuin spelen. De bomen hebben nieuwe blaadjes gekregen en de vogels maken een nest. Maar hé, wat piept er daar in de struiken? Een pluizig geel kuikentje! Wie zou de mama zijn? Zoek je mee met Luuk en Lotje?

De lente van kleine beer

Dit prentenboek wordt vertaald uit het Engels en verschijnt op 20 maart 2020. Het is een plaatje om te zien en belooft een ‘fris en hoopgevend verhaal over vriendschap’.

de lente van kleine beer

Kolletje en Dirk – lentekriebels

Met Kolletje zit je altijd goed! De vrolijke en herkenbare verhaaltjes spreken kleuters enorm aan. Ik vind ze persoonlijk altijd heel sfeervol en ook fijn dat er genoeg humor in verwerkt is. De avonturen van Kolletje zijn erg leuk om voor te lezen in de klas!

kolletje lentekriebels

Na Taart met zomerkoninkjes (zomer) en Koning Winter valt in het water (winter) is er nu het boek over de lente. Daarin beleven het meisje met de toversokken en haar vriendje Dirk allerlei lente-avonturen. Superleuke voorleesverhaaltjes voor jongens en meisjes. Met heel veel vrolijke full colour illustraties.

Lentekriebels is het derde deel in de seizoenenserie over Kolletje & Dirk van Pieter Feller en Natascha Stenvert.

Het ei

Zoals gezegd hoort bij de lente ook nieuw leven. En daar past dit vrolijke prentenboek perfect bij!

Voorleesboek lente - Het ei

Op een dag legt mamma eend een ei. Eendje vraagt zich af wat het is. Zou er echt een babyeendje in zitten, zoals pappa zegt? En is hij zelf ook uit een ei gekomen, zoals opa beweert? De hele familie is buitengewoon opgewonden en snatert er lustig op los. Iedereen kijkt vol verwachting naar het ei, maar er gebeurt niets. Tot eendje heel zachtjes tegen het ei kwaakt, in z’n eentje… Plotseling verschijnen er scheuren in het ei en daar is babyeend!

Bobbi in de tuin

Ook lieve Bobbi mag niet ontbreken in dit lijstje. Er zijn inmiddels zoveel avonturen van dit kleine beertje verschenen dat er bij ieder thema wel een passend boek te vinden is. Toen onze jongste kleiner was waren de Bobbi boekjes groot favoriet En alhoewel ze nu in de kast staan kan ik er nog geen afscheid van nemen.

Lente - Bobbi in de tuin

Bobbi vult de grote gieter. Oei, wat plenst hij bij de kraan.
‘Dat geeft niks,’ zegt Bobbi lachend, ‘ik heb toch mijn laarzen aan!’

lees ook: recensie Bobbi op vakantie

Rikki en de tuin van opa

Voor konijntje Rikke geldt eigenlijk hetzelfde: altijd goed en inmiddels in zoveel thema’s verschenen dat er altijd een geschikte titel te vinden is. Fijn aan dit boek is dat het een andere invalshoek kiest voor het thema lente, namelijk die van tuinieren en groente kweken.

Een heel leuk en leerzaam prentenboek voor kleuters.

Rikki en de tuin van opa

Rikki gaat met mama en papa op bezoek bij oma en opa. Als ze daar aankomen, loopt Rikki meteen door naar zijn favoriete plekje: de groentetuin. Wat is het er mooi! Vandaag leert opa hem weer van alles. Eerst spitten ze samen een stukje grond om, dan mag Rikki spinazie zaaien en komt hij te weten waar de zaadjes vandaan komen.

De vier kaboutertjes in de lente

De boeken over de vier kaboutertjes gaan altijd hard. Zo zijn ze er, zo zijn ze weer uitverkocht. Niet zo gek want het zijn echt schitterende sfeervolle boeken die heerlijk voorlezen. Met verhalen en versjes passend bij het seizoen. De lente- editie is nu nog leverbaar dus sla snel je slag!

de vier kaboutertjes

Maartje, Joep, Johannes en Moontje zijn vier kaboutertjes en beleven veel avonturen in het bos. Zo maken ze als verrassing een prachtig nest voor de nachtegaal en brengen ze een bang verdwaald jongetje weer terug naar zijn huis. En wanneer mama Muis kleintjes verwacht en er niet genoeg bedjes zijn, lossen de kaboutertjes dat probleem gelukkig razendsnel op. Dit en nog veel meer lees je in dit vrolijke voorleesboek op rijm, over een van de heerlijkste seizoenen van het jaar: de lente!

lees ook: de leukste boeken in het thema zomer

Er zijn ongetwijfeld nog veel meer mooie prentenboek voor de lente te vinden, maar ik hoop dat ik je met deze tips alvast goed op weg heb geholpen.

Liever bestellen en in de winkel ophalen? Dat kan natuurlijk altijd via Bruna.nl .

foto header: Ben White via Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.