Mijn voertuigen – ga op avontuur met dit vrolijke magneetboek

Wat kreeg ik weer een prachtig boek thuisgestuurd! Nu ik komend schooljaar in groep 1-2 aan de slag ga leek dit vrolijke magneetboek mij een geweldig leuke aanwinst voor in de klas. Het grote voordeel van magneetboeken is dat ze kinderen uitdagen om steeds weer een nieuw verhaal te bedenken. Ze prikkelen de fantasie en blijven keer op keer boeien. Tijd dus om dit nieuwste magneetboek, Mijn voertuigen, onder de loep te nemen.

Auteur & Illustrator Anne-Sophie Baumann & Hélène Couvert – Uitgeverij Standaard uitgeverij/Davidsfonds Infodok -ISBN 9 789002 270840 – Leeftijd 4+ – Thema voertuigen

Mijn voertuigen magneetboek

Het boek

Overal om je heen zie je voertuigen: te land, ter zee en in de lucht, en zelfs onder de grond. Ze brengen ons ergens naartoe of ze helpen ons door de aarde te bewerken of door spullen te vervoeren. Neem een kijkje in het boek en ontdek de verschillende omgevingen. Weet jij welk voertuig waar thuishoort? Natuurlijk mag je ook je fantasie gebruiken.

En dit vind ik

Mijn voertuigen is een lekker groot en stevig kartonboek, ideaal voor kleine handjes die niet overal even zachtaardig mee omgaan. Tijdens mijn research voor deze recensie kwam ik meer prachtige boeken tegen van auteur Anne-Sophie Baumann en het is wel duidelijk dat zij wet welke thema’s er leven bij jonge kinderen en hoe zij kinderen het best bij deze onderwerpen kan betrekken.

Op ontdekkingsreis

Voor kinderen vormt het boek één grote ontdekkingsreis door verschillende landschappen die we allemaal in onze eigen omgeving tegen kunnen komen. Alleen al de cover van het boek nodigt enorm uit tot kijken en ontdekken en levert steeds weer nieuwe verrassingen op. Je kunt kinderen de diverse soorten voertuigen laten aanwijzen en/of zelf laten benoemen. Kunnen ze de helikopter vinden? En de kano? En weten ze ook al wat een drone is? De prachtige kleurrijke tekeningen op het omslag zijn enorm prikkelend en uitnodigend en maken kinderen meteen enthousiast om verder te kijken.

Meteen aan de slag

Sla je het boek open dan vind je allereerst een mooie stevige envelop met daarin de 45 magneten die bij het boek horen. De envelop is geïllustreerd waardoor hij moeiteloos opgaat in de scène en totaal niet opvalt. Een slim handigheidje want het bespaart natuurlijk ruimte en zorgt ervoor dat het boek vanaf pagina één meteen boeit.

Mijn voertuigen magneetboek

Gebruik je fantasie

Zoals ik al zei is het fijne aan magneetboeken dat ze de fantasie van kinderen prikkelen en kinderen uitnodigen om mee te denken over de inhoud van het verhaal. De pagina’s in Mijn voertuigen hebben allemaal meer dan voldoende ruimte voor de magneten en zo kunnen kinderen keer op keer weer hun eigen draai geven aan het boek.

Per twee pagina’s wordt steeds een landschap afgebeeld met daarbij een korte informatieve tekst. Zo krijgen kinderen meteen een beeld van de scène waar ze zich bevinden en worden ze op weg geholpen om de juiste voertuigen bij het landschap uit te kiezen en te plaatsen.

Mijn voertuigen Anne Sophie Baumann

Voor creatieve denkers

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je kindje gewoon helemaal zelf met het boek te laten spelen en ontdekken. Het is dan wel handig als je kind bekend is met het boek zodat het enigszins gericht aan de slag kan, maar een graafmachine kan misschien ook wel aan het werk zijn bij het vliegveld. En een luchtballon kan natuurlijk prima boven het strand vliegen. Door kinderen vrij te laten spelen met het materiaal geef je ze nog meer de kans om hun fantasie te gebruiken en stimuleer je de creativiteit.

Aanrader

Mijn voertuigen is echt weer een prachtig boek om jonge kinderen spelenderwijs van alles te leren over dit thema. Natuurlijk erg leuk voor thuis, maar ook zeker bruikbaar in de klas. Help kinderen even op weg en daarna kunnen zij zelf de mooiste verhalen doen ontstaan. Een aanrader!

Lees ook: Het grote boek over de aarde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.