Het thema van de Kinderboekenweek 2020 ‘En Toen’ heeft enorm veel auteurs, illustratoren en uitgeverijen geïnspireerd. Het is natuurlijk ook een heel breed, belangrijk en vrijwel onuitputtelijk thema. Ook uitgeverij Zwijsen is ermee aan de slag gegaan en dat heeft geresulteerd in de prachtige nieuwe reeks ‘Duik in de tijd van’. Ik mocht ‘Laat me gaan’ van Ruben Prins lezen. Een indrukwekkend verhaal voor kinderen vanaf circa 9 jaar.
Auteur Ruben Prins – Illustrator Juliette de Wit – Uitgeverij Zwijsen – ISBN 9 789048 738410 – Leeftijd 9+ – Thema geschiedenis/kinderarbeid/Nederland
Het verhaal
Het is het jaar 1900. Pier woont in een klein huisje op het platteland. Zijn zusje is doodziek, maar er zijn geen medicijnen. Dan geeft een onbekende man de familie geld. In ruil daarvoor moet Pier met hem mee om te werken in Den Haag. Pier vindt het geweldig in de grote stad. Totdat blijkt dat hij aan het werk moet voor een wrede baas. Pier wordt gedwongen om in een fabriek te werken, twaalf uur per dag, zeven dagen per week. Hoe kan hij ontsnappen?
En dit vind ik
Het leven en de geschiedenis van ons land zo’n 100 jaar geleden spreekt bij mij altijd enorm tot de verbeelding. Het is bijna niet voor te stellen dat nog maar zo kort geleden kinderen nauwelijks naar school gingen en onder erbarmelijke omstandigheden moesten werken in fabrieken. In Laat me gaan brengt de auteur de sfeer van deze tijd sfeervol in beeld en geeft zo een belangrijk lesje geschiedenis.
Toen en nu
Het onderwerp kinderarbeid is nog altijd actueel en zeer van belang. Met dit boek kan het thema op een laagdrempelige manier onder de aandacht worden gebracht bij kinderen. Hoofdpersoon Pier is een toegankelijk personage dat denkt en doet zoals ieder kind. Hierdoor kan de lezer zich eenvoudig in het verhaal verplaatsen en de angst en spanning van Pier meevoelen en beleven.
Spannend en leerzaam
Het boek begint met wat belangrijke feiten die het lezen van het verhaal uiteindelijk vergemakkelijken. De schrijver vertelt eerst wat over Nederland rond 1900 en laat daarna zien hoe kinderen in die tijd leefden.
De lucht in de steden is in 1900 best vies. Dat komt onder andere doordat van alles werkt op stoomkracht. Er zijn stoomboten, stoomtreinen en zelfs stoomauto’s.
Naast leerzaam is Laat me gaan ook een spannend en ontroerend verhaal. Het leest vlot, het boek is niet al te dik en de prachtige illustraties in kleur zorgen voor een fijn extraatje en nog meer sfeer. Ook mooi: op de achterzijde van het boek is een tijdlijn te vinden die precies laat zien bij welk tijdvak uit de Canon deze titel past.
Fijne aanwinst
Laat me gaan is absoluut een mooi kinderboek dat het vak geschiedenis net even wat toegankelijker en interessanter maakt. Het maakt nieuwsgierig naar de andere titels in deze nieuwe serie van uitgeverij Zwijsen en het mag absoluut niet ontbreken in de schoolbibliotheek. Ik heb het boek met plezier gelezen en geef het nu zeker door aan onze oudste in groep 6.
Tip: op de website van uitgeverij Zwijsen zijn extra materiaal en een werkblad bij het boek te vinden.