Woensdag 6 oktober is het weer tijd voor de jaarlijkse Kinderboekenweek. Een fijn feestje dat helemaal in het teken staat van leesplezier, leesbeleving en natuurlijk de mooiste boeken en verhalen. In mijn nieuwe rol van leescoördinator ben ik druk bezig om voor mijn collega’s allerlei leuks te verzamelen zodat ze er samen met de kinderen een geweldige week van kunnen maken. Vandaag deel ik ook met jullie graag mijn tips en ideeën zodat je in een handomdraai helemaal klaar bent voor de Kinderboekenweek 2021.
Tips voor de opening
Voor de opening kwam ik terecht op de website van schrijver Jozua Douglas. Hier is een ontzettend leuk filmpje te vinden waarin hij het thema van de Kinderboekenweek ( Worden wat je wil) introduceert en tips geeft voor de mooiste boeken. Na afloop van het filmpje kun je met klas de Beroepenquiz spelen die ook op de site van Jozua te vinden is. Voor mijn collega’s printte ik alvast de vraag- en antwoordbladen zodat iedereen die wil ze alleen nog maar even snel hoeft te kopiëren.
Ook de boeken waar de antwoorden op de quizvragen in te vinden zijn heb ik alvast verzameld. De leerlingen kunnen samen op zoek en leren zo meteen weer een heleboel mooie nieuwe boeken kennen.
Het openingsfilmpje is leuk voor alle groepen vanaf groep 3, de quiz zou ik spelen in de midden- en bovenbouw.
Voor de lagere groepen doet een toneelstuk het altijd erg goed als opening. In het thema beroepen valt van alles te bedenken. Iemand met een bijzonder beroep uitnodigen op school kan natuurlijk ook. Bij ons op school wordt ook altijd een kleine tentoonstelling ingericht waar de leerlingen boeken kunnen uitzoeken en tegelijkertijd van alles over het thema kunnen leren.
Tips voor de onderbouw
Op internet is enorm veel leuk materiaal te vinden voor de Kinderboekenweek. Zo vond ik bij juf Judith een tof reactiespel. Ook dit heb ik alvast weer voor mijn collega’s geprint zodat ze dit eenvoudig kunnen kopiëren.
Bij Kinderboekenjuf vond ik een mini leesles bij Agent & Boef – Lol in de lucht. Dit boek had ik zelf in huis en gaat in de Kinderboekenweek dus mee naar school voor mijn collega’s van groep 3/4. Op de website staan overigens nog veel meer leuke mini leeslessen, maar ik vond ze niet allemaal geschikt voor onze doelgroep en we hebben natuurlijk ook niet alle boeken tot onze beschikking. Maar ook voor jouw school staat er vast iets tussen!
Verder is er natuurlijk nog mijn eigen lesbrief bij het boek De lekker lange agent. Helemaal gratis te downloaden en boordevol leuke lesideeën voor kleuters en groep 3.
Tips voor midden- en bovenbouw
Ook voor de oudere kinderen is er meer dan genoeg moois te vinden. Zo koos ik het Zweeds loopspel van juf Judith uit en zorg dat ook dit weer helemaal klaarligt voor de klassen die het willen gebruiken.
Bij juf Inger vond ik hele leuke rebussen die heel fijn zijn als tussendoortje of bijvoorbeeld tijdens een taal-/leescircuit. . Het slingerlezen is ook een erg leuk idee! Ik had zelf geen tijd meer om dit verder uit te werken, maar kijk zeker even rond op haar website want er staan nog veel meer toffe ideeën op.
Op de website van auteur Susan van ’t Hullenaar download je gratis twee toffe lesbrieven rondom het thema ‘Detective’. Haar boeken over De groene hand, een geheim vriendengenootschap zijn echt heel leuk voor kinderen vanaf circa 9 jaar.
Mijn recensies lees je hier.
Tot slot vond ik bij Onderwijswereld -PO nog een heel uitgebreid pakket met klaartaken voor alle groepen. Zeker even downloaden!
Vergeet natuurlijk ook niet het Kinderen voor Kinderen Kinderboekenweeklied te oefenen! Erg leuk als tussendoortje, misschien ook als gezamenlijke opening en een mooie afsluiter.
Met al deze tips wordt de Kinderboekenweek 2021 ongetwijfeld een heel groot feest!
foto header: Kimberly Farmer via Unsplash