Kinderboekenweek 2020 – voorlezen in groep 1-2

Kijk je ook zo uit naar de Kinderboekenweek? Het duurt nog even, maar ik ben alvast met de voorbereidingen begonnen. Ook dit jaar zijn er natuurlijk voor diverse leeftijdscategorieën kerntitels geselecteerd. Titels die perfect aansluiten bij het thema ‘En toen’ en die geweldig leuk zijn om voor te lezen. Ik nam een aantal titels voor groep 1-2 onder de loep en laat je vandaag graag ‘Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s’ zien.

Auteur & illustrator Guido van Genechten – uitgeverij Clavis – ISBN 9789044 832310 – Leeftijd 4+ – Thema dinosaurussen

Kinderboekenweek 2020

Het verhaal

Bijna iedereen denkt dat de dinosaurussen uitgestorven zijn. Maar klopt dat eigenlijk wel? Wat als ik zeg dat ze nog altijd bestaan en zelfs tussen ons leven? Het bewijs? Een authentiek fotoalbum uit de tijd van toen, dat hier voor het eerst integraal getoond wordt. Ontdek de lang verzwegen waarheid in dit ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de DINO’S.

En dit vind ik

Toen ik zag dat een van de titels van Guido van Genechten was geselecteerd voor de Kinderboekenweek 2020 wist ik eigenlijk al genoeg. Ik ben fan van Guido’s werk en ook mijn eigen kinderen genieten er altijd enorm van. Ik kijk natuurlijk wel met mijn juffenbril naar een boek en dit jaar moest ik er ook op letten dat een boek ook geschikt is voor mijn sbo klasje. Bij dit boek is dat zeker het geval en ik zie het helemaal zitten om dit in de klas voor te lezen.

Sprekende illustraties

Alleen al vanwege de prachtige, grote illustraties is dit boek een feestje om te lezen. De tekst is echt ondergeschikt aan de tekeningen en daardoor is het verhaal ook voor kinderen met taalontwikkelingsproblemen goed te volgen en begrijpen. Hoofdpersonage is en vrolijke, eigenwijze groene kip die zeker weet dat ze afstamt van de dino’s en het zal bewijzen ook.

‘Een wat? Een doodgewone wát? Je beledigt mijn familie, weet je dat? Natuurlijk ben ik een dino. Kijk maar eens naar mijn poten. Echte dinpoten, toch? Kip? Pfff … Gallus gallus domesticus, zul je bedoelen!’

Reis door de tijd

Aan de hand van een prachtig oud fotoalbum vol komische dieren en indrukwekkende dino’s neemt kip je mee op een reis terug in de tijd. Terug naar de tijd van haar verre voorouders die ook eitjes legden zen hierbij zelfs ‘tôk-tôk-tôôk-‘ riepen.

Via aardbevingen, een astroïde en een vulkaanuitbarsting kom je bij het einde van de dino’s. Of nou ja, bijna het einde…

Voorleesfeest

Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s is een feest om voor te lezen en een prachtig boek voor de Kinderboekenweek 2020. Heel geschikt voor de groepen 1 en 2 en zoals gezegd ook goed in te zetten voor kinderen die meer visueel dan talig zijn ingesteld.

Na het voorlezen zou je zelf een fotoboek kunnen maken of misschien dino-eieren kunnen knutselen. Een andere mogelijkheid is om te bekijken welke dieren er nog meer uit een ei komen en of er nu nog dieren leven die erg op dinosaurussen lijken. Mogelijkheden genoeg om dit fijne verhaal een vervolg te geven en het te gebruiken als start voor je Kinderboekenweek thema. Ik kijk er in elk geval enorm naar uit om het gezellig aan mijn kleuters voor te lezen en van de Kinderboekenweek 2020 een feestje te maken!

Lees ook: recensie AVI-boek ‘Dat is snel’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *