Kennismaken met de basisschool – tips voor mooie prentenboeken

Het is altijd weer een spannend moment: de eerste kennismaking van kleuters met hun nieuwe school. Om je kindje voor te bereiden op dit spannende moment of om kleuters in de klas te begeleiden bij het kennismaken met de basisschool zijn prentenboeken onmisbaar. Omdat ik zelf komend schooljaar fijn naar groep 1/2 mag leek het me een goed moment om mijn boekenkast eens op te ruimen en op zoek te gaan naar mooie prentenboeken voor de eerste schoolweken.

Hoera, ik ga naar groep 1! Marianne Busser & Ron Schröder

Wie van kinderenboeken houdt is ongetwijfeld bekend met de vrolijke en herkenbare prentenboeken van dit schrijvende echtpaar. Van de Hoera-boeken verschenen ook nog groep twee en groep drie dus als je aan deze reeks begint kun je kleuters gedurende twee jaar steeds fijn voorbereiden op de volgende stap.

hoera ik ga naar groep 1

Daan gaat voor het eerst naar groep 1. Hij vindt het wel een beetje spannend. Maar gelukkig valt het allemaal erg mee. Juf Janny is lief, er zijn heel veel kindjes en Daan mag alelrlei leuke dingen doen.

Bobbi gaat naar school – Monica Maas

Onmisbaar voor peuters zijn de vrolijke prentenboekjes over beertje Bobbi. Super fijn dan ook dat Bobbi met je peuter meegroeit en ook die spannende stap naar de basisschool gaat maken. In dit boekje gaat Bobbi kennismaken met de basisschool en mag hij gezellig even komen oefenen in de klas. Een heel herkenbaar verhaal op rijm om kinderen voor te bereiden op de grote dag.

Bobbi gaat naar school

‘Straks ga je naar school,’ zegt mama, ‘naar de kleuters van groep één.’ Bobbi vindt het reuze spannend. Samen lopen ze erheen.

Saar gaat naar school – Pauline Oud

Ook niet te missen zijn natuurlijk de prachtige prentenboeken van Pauline Oud. Nu Pauline en ik alweer een tijd intensief samenwerken en ik haar werk goed ken krijg ik steeds weer nieuwe ideeën bij haar herkenbare verhalen voor peuters en kleuters. De schoolboeken van Kas en Saar zullen daarom zeker niet ontbreken in mijn klas!

Saar gaat naar school

Er is een nieuwe jongen bij Saar op school, en zijn naam is Kas. Saar helpt Kas vandaag een beetje. Ze laat hem zien waar de blokkenhoek is, waar het wc is, welk plaatje hij kan kiezen, wat ze buiten op het speelplein spelen Het wordt weer een leuke dag op school, met een nieuw vriendje!

Bij Kas in de klas – Pauline Oud

Nog een vrolijk boek voor kleuters die gaan wennen op school. Kas is inmiddels bekend in de klas dus nu mag hij een nieuw kindje helpen wennen aan de basisschool.

Bij Kas in de klas

Dit is Aylan. Hij is nieuw in onze klas,’ zegt juf.’Aylan komt uit een ander land. Daar praten ze een andere taal. Wie wil Aylan vandaag helpen?’ Dat willen Saar en Kas wel!
Er komt een nieuw kindje bij Kas in de klas. Hij en Kas worden meteen vriendjes. Ze spelen samen en Kas helpt hem met zijn eerste dag op school.

Willewete , naar school – Jozua Douglas & juf Maike

Dit prachtige informatieve prentenboek mocht ik alweer een twee jaar geleden recenseren namens juf Maike. De Willewete reeks is een onwijs mooi uitgevoerde serie informatieve prentenboeken voor kleuters en groep drie over de meest uiteenlopende onderwerpen. In ‘Naar school’ staat alles wat je kleuter wil weten over de basisschool.

willwete naar school

Ga jij al naar school? Wil je wel eens weten wat je er allemaal doet?
Hoeveel kinderen zitten er in een klas? Mogen je huisdieren ook mee? Wat doet een juf of meester? En wat leer je er allemaal? Deze en vele andere vragen worden in dit boek beantwoord. Met een leuke strip, een liedje, een knutselpagina, een uitklappagina en een miniquiz leer je alles over school!

lees hier mijn recensie van Willewete, naar school

Hoi, naar school! – Vivian den Hollander

Nog een schrijfster die precie weet wat kleuters nodig hebben en hoe zij de wereld bekijken. De vrolijke voorleesboeken over Lisa en Jimmy zijn ontzettend herkenbaar voor kleuters en erg fijn om voor te lezen. Deze titel is al wat ouder, maar in 2018 helemaal herzien zodat het verhaal weer helemaal aansluit bij het onderwijs van nu.

Hoi, naar school!

Voor het eerst naar school met Lisa en Jimmy!br /br /br /Lisa is vier jaar geworden en gaat voor het eerst naar school! Ze vindt het heel spannend, maar gelukkig komt ze Jimmy tegen. Hij heeft bij Lisa op de peuterspeelzaal gezeten en helpt haar goed. Het duurt niet lang of Lisa weet alles over de huishoek, de liedjes en het pauzehapje. En buiten met de stuurkar spelen is helemaal leuk!

Ik denk dat ik met deze reeks boeken de eerste weken wel doorkom. En stromen er weer nieuwe kleuters in, dan pak je ze gewoon weer eens uit de kast. Met deze vrolijke verhalen erbij wordt kennismaken met de basisschool zeker weten een feestje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.