Jippie en de Onderwaterpiraten – geweldig avontuur vol verrassingen

Namens uitgeverij van Holkema en Warendorf ontving ik het nieuwste boek van Sanne Rooseboom. Ik was nog niet bekend met haar werk, maar wat heb ik genoten! Jippie en de Onderwaterpiraten is een geweldig avontuur vol humor, spanning en verrassende wendingen. Ben je nog op zoek naar een mooi boek voor kinderen vanaf circa 9 jaar? Dan mag je deze titel echt niet missen!

Auteur Sanne Rooseboom – Illustraties Annet Schaap – Uitgeverij Van Holkema en Warendorf – ISBN 9 789000 369416 – Leeftijd 9 + – Thema piraten/vriendschap/familie

jippie en de onderwaterpiraten

Het verhaal

Ooit was Felix de beste gitarist van het altijd vrolijke land Jippie, maar hij verdween. Nu, elf jaar later, gaan de humeurige prinses Super en hara beste vriend Max naar hem op zoek. Felix is namelijk de vader van Max, al hebben ze elkaar nog nooit ontmoet. De laatste keer dat iemand Felix zag, ging hij mee met de Onderwaterpiraten, die op een eiland ver weg in de Diepzee wonen. Super en Max maken dezelfde reis die Felix ooit maakte, door Jippie en het buurland Grom, de Diepzee op. Zal het ze lukken om Felix te vinden? En ligt het aan Super ochtendhumeur of zijn de Onderwaterpiraten echt zo irritant?

En dit vind ik

Wat een feestje was het om dit boek te lezen! Tijdens mijn vrije week in de aanloop naar Hemelvaart genoot ik in het zonnetje van dit vrolijke verhaal, met het gespetter van de kinderen in het zwembad op de achtergrond. Een betere setting is haast niet denkbaar, maar ook bij slecht weer tovert dit boek absoluut zeker een grote lach op je gezicht.

Jippie en de Onderwaterpiraten - Sanne Rooseboom

Heerlijke stijl

Sanne Rooseboom heeft een fijne vlotte schrijfstijl waarmee ze haar lezers vanaf het begin meeneemt in een heerlijk avontuur. Je valt van de ene verbazing in de andere en je weet dat het overgrote deel eigenlijk nooit mogelijk kan zijn, maar deze over-the-top gebeurtenissen, plaatsen en personages worden afgewisseld met herkenbare situaties en gevoelens waardoor het verhaal toch heel geloofwaardig wordt.

Als lezer leef je helemaal mee met Max, die zo graag zijn vader wil leren kennen. En met zijn lieve vriendin Super, die altijd weer met nieuwe plannen en ideeën komt en alles doet om haar beste vriend te helpen. Het thema van een kind dat opgroeit zonder vader wordt licht gehouden door de humor en de ontzettend vrolijke en grappige illustraties van Annet Schaap, maar geeft het verhaal wel net dat beetje diepgang waarmee het zich onderscheid van andere komische kinderboeken.

Vrolijk van begin tot eind

De vrolijke cover met het felle groen, roze en geel zet meteen de toon voor een doldwaas avontuur vol woeste piraten, dappere kinderen en vrolijke koningen en koninginnen. Je kunt Jippie en de Onderwaterpiraten niet lezen zonder af en toe hardop te lachen. Eenmaal begonnen loopt het verhaal als een trein en leg je het boek niet zomaar meer weg.

Maar behalve grappig is het verhaal af en toe zeker ook ontroerend. Max mist zijn vader, is nieuwsgierig naar hem, maar ook boos omdat zijn vader hem nooit heeft opgezocht.

Er biggelden nu dike tranen over Max’ wangen. ‘Elke verjaardag hoopte ik op een kaartje, maar zelfs dat heeft hij nooit gestuurd. ‘Dat is echt heel stom,’ zei Super.

Voor kinderen in een soortgelijke situatie levert het verhaal ongetwijfeld veel herkenning en daarmee misschien ook wel troost op.

Aanrader

Jippie en de Onderwaterpiraten is echt een geweldig leuk boek! Voor mij was het een onwijs toffe kennismaking met het werk van Sanne Rooseboom. De Jippie reeks bestaat inmiddels al uit drie delen dus mocht je nu ook benieuwd zijn dan kun je een tijdje vooruit. Heerlijk leesvoer voor de zomervakantie en ook ontzettend leuk voor in de klas. In de middenbouw van het basisonderwijs zou dit boek prachtig zijn om aan de groep voor te lezen en zo de kinderen hopelijk aan te sporen om zelf de andere titels op te pakken. De boeken zijn prima los van elkaar te lezen.

Wil je nog meer weten over Jippie? Er is een hele leuke website vol informatie, tekeningen en plattegronden. Super om even doorheen te neuzen en ook handig voor een boekbespreking.

Kortom: wie eenmaal aan de Jippie-reeks begint is voorlopig wel even zoet en heeft gegarandeerd heel veel leesplezier.

Lees ook: De ruimteatlas van Jesse Kreek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.