In februari verscheen alweer het achtste deel in de spannend reeks ‘De donkere getallen’ van auteur Luc Descamps. Een nieuwe serie voor mij, maar bij het zien van het omslag en de titel werd ik heel nieuwsgierig. Het stof van de tijd belooft een heel spannend mysterie, dwars door tijd en ruimte. Benieuwd of het boek is wat ik ervan verwachtte? Lees snel verder.
Auteur Luc Descamps – Uitgeverij van Halewyk – ISBN 978 946383 0751 – Leeftijd 10+ – Thema tijdreizen/avontuur
Het verhaal
Harry de Wilde heeft zich aan zijn belofte gehouden, maar wanneer zijn vriendinnetje Maureen ineens op een mysterieuze manier verdwijnt, liggen de kaarten anders. Wat is er gebeurd? Werd ze ontvoerd? Wie zit er achter haar verdwijning? Plots lijkt Harry heel veel vijanden te hebben en die denken allemaal maar aan één ding: WRAAK!
En dit vind ik
Heel eerlijk: ik moest er even in komen. Het is dan altijd lastig beoordelen of dit komt doordat ik eigenlijk niet tot de doelgroep behoor of dat het echt aan het verhaal ligt. Ik lees graag fantasy en science-fiction en ben gek op boeken over andere werelden, maar daardoor ben ik wel grote epische avonturen gewend. En daar kan Het stof van de tijd zich wat mij betreft helaas niet mee meten…
Uitnodigend
Aan de vormgeving van het boek ligt het in elk geval niet. De cover is prachtig en vooral de donkere figuren in lange mantels, die me doen denken aan de Dementors uit de Harry Potter verhalen, spreken mij zeer aan.
Het boek start met achtergrond informatie over de belangrijkste personages. Dit wordt weergegeven als ‘classified’ dossier wat meteen een spannende sfeer neerzet en uitnodigt om verder te lezen.
Teveel
So far so good dus. De vormgeving en inleiding zijn veelbelovend. Maar daarna kwam het verhaal voor mij helaas niet echt op gang. De auteur wisselt mooi tussen twee plaatsen en tussen de diverse personages dus afwisseling is er voldoende. En naar mijn smaak misschien juist zelfs wat teveel.
De auteur heeft enorm zijn best gedaan om het verhaal vaart te geven en er humor in te stoppen. Hiervoor heeft hij personage Igor in het leven geroepen. Een nogal dom figuur die steeds de verkeerde vragen stelt en alles verkeerd begrijpt. Soms best grappig, maar de constante discussies tussen Igor en de grote baas, slechterik professor Skull voegen wat mij betreft niets toe aan het verhaal en leiden alleen maar af.
Toch is er op sommige momenten wel degelijk spanning te vinden in het boek en toen de ontknoping naderde raakte ik toch nog even geboeid.
“De donkere vormen werden groter, torenden boven ons uit en groeiden uit tot menselijke gedaanten (…) Vijf sinistere figuren gehuld in zwarte kapmantels , stonden dreigend om ons heen.”
Afleiding
Bovenstaand citaat heeft de kwaliteit en spanning waar ik naar op zoek was. Het zit er dus zeker wel in, maar ik raakte steeds weer afgeleid door dialogen tussen de personages die weinig aan het verhaal toevoegen. heel jammer, maar misschien ook gewoon een kwestie van smaak.
Voor de liefhebber
Toch zou ik Het stof van de tijd niet als ‘slecht’ willen bestempelen. Het verhaal heeft zeker een heleboel ingrediënten voor een mooi en spannend avontuur. En als je eerst de rest van de reeks leest zit je er waarschijnlijk ook veel beter in. Ik kan me ook zeker indenken dat het boek voor kinderen heel anders leest dan voor volwassenen en dat kinderen de humor juist wel kunnen waarderen. Extra leuk: de hoofdpersoon in hoogbegaafd. Dus voor hoofbegaafde kinderen bevatten de boeken ongetwijfeld veel herkenbare elementen. En het is altijd fijn te lezen dat je niet de enige bent.
Al met al is dit achtste deel van De donkere getallen wat mij betreft een leuk, maar niet heel spectaculair boek. Voor de liefhebber kan het een mooi verhaal zijn en zoals gezegd is de hele reeks op volgorde lezen waarschijnlijk gewoon het allerleukst.
Lees ook: recensie Alice in wiskunde wonderland
Meer informatie over De donkere getallen is te vinden op de site van de uitgever.
Ben je nieuwsgierig geworden naar de andere titels in deze serie? Je bestelt ze eenvoudig via onderstaande links.