Het Schedelrijk – bloedstollend vervolg – voor echte griezelfans

Ja, De engste serie ooit is zeker niet voor tere zieltjes. In 2018 mocht ik als recensent bij Lees magazine al kennis maken met de eerste drie delen en o wat heb ik hiervan genoten! Ik was dan ook heel blij toen eindelijk het langverwachte vervolg verscheen. Is Het Schedelrijk net zo geweldig en spannend als de eerdere delen? Ik vertel het je graag.

Auteur Tjerk Noordraven – Illustraties Esther Malaparte – Uitgeverij Moon – ISBN 9 789048 845941 – Leeftijd 10+ – Thema griezelen/vampiers

Het Schedelrijk

Het Schedelrijk

Graaf Dracula is naar parijs gevlucht en houdt zich schuil in een nderaards gangenstelsel vol eeuwenoude botten en schedels. Vervuld van wraaklust traint hij een leger van vampiersoldaten. Nera en haar vrienden reizen de graaf achterna en dalen af in het ondergrondse doolhof, waar in elke pikdonkere gang gevaar dreigt…

En dit vind ik

Zoals gezegd verwachtte ik heel erg veel van dit vervolg op De engste serie ooit. Ik ben gek op een beetje griezelen op zijn tijd en het mogen dan kinderboeken zijn, Tjerk Noordraven houdt ook mij met zijn spannende verhalen op het puntje van mijn stoel.

Spookachtige reis

En dat is hem ook met Het Schedelrijk weer enorm goed gelukt! Wat een heerlijk boek is het weer geworden. Ik vloog er in twee dagen tijd doorheen, tussen alle Coronaperikelen en het thuis lesgeven van mijn kinderen door. Eenmaal aan het lezen laat het verhaal je niet meer los en voor je het weet sta je middenin de donkere, vochtige catacomben, ver onder de straten van Parijs.

Prachtige stijl

Wat ik zo ontzettend fijn vindt aan de schrijfstijl van de auteur is dat hij de spanning in ieder boek, maar ook in de serie zo prachtig weet op te bouwen. Bij boek één dacht ik nog ‘nou, dat ging best’, maar hoe verder ik in de serie kwam hoe griezeliger de verhalen werden en hoe meer ik me begon af te vragen of kinderen dit überhaupt wel durven te lezen.

Dit vierde deel begint redelijk kalm, maar wel meteen mysterieus en een beetje duister zodat de toon van het verhaal meteen gezet is.

“De kapitein draait zich om. Met de gaslamp vlak bij zijn gezicht tuurt hij naar de donkere kade. Het duurt even voordat hij een lange, bleke man ziet naderen. In zijn armen draagt de man een zwarte doodskist.”

Mocht je hier al afhaken dan is dat je vergeven. Zeker als je tien jaar bent kan ik me indenken dat het allemaal nog net wat té spannend is. Maar hou je vol dan zul je zeker geen spijt krijgen en staat je een onwijs spannende, meeslepende jacht te wachten. Een jacht door de donkere straten van Parijs, op zoek naar Graaf Dracula.

Afwisseling

Wat ook nog heel erg fijn is, is de humor die Tjerk in zijn boeken stopt. Precies genoeg om af en toe wat lucht aan het verhaal te geven zonder dat het ook maar iets afdoet aan de spanning en donkere sfeer. Ik moet zelf altijd enorm lachen om mummie Prins Toet die stug in koninklijk meervoud blijft spreken. Hilarisch en ontzettend knap bedacht!

De personages zijn sowieso allemaal geweldig goed bedacht en op elkaar afgestemd. Ze hebben allemaal hun eigen kracht die op de meest penibele momenten van pas komt en waarmee ze elkaar steeds het leven weten te redden.

Niet te missen

Kortom: Van het lezen van Het Schedelrijk krijgt je absoluut geen spijt! Ik zou zeker aanraden om eerst de andere boeken te lezen, gewoon, omdat ze zo goed zijn. Maar het boek kan ook prima op zichzelf gelezen worden. Er zijn voldoende terugblikken om de draad niet kwijt te raken en het verhaal is zo boeiend en spannend, het leest als een trein. Grote complimenten weer aan de auteur en zeker ook aan de illustrator die met haar prachtige tekeningen het verhaal perfect aanvult en nog net wat extra spanning en mysterie meegeeft.

Een prachtig boek dat een ereplaatsje krijgt in mijn kast, al was het maar omdat ik – tot mijn grote verrassing – ontdekte dat mijn eigen quote op de achterkant staat. Een grote eer waar ik echt even stil van was.

Lees ook: recensie De legende van de Hemelrijders

Benieuwd naar de andere delen in de reeks? Mijn bespreking is te lezen in bol.com Leesmagazine.

foto header: Rythik via Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *