Het lied van de vreemdeling – tip voor de Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek 2020 met als thema ‘En toen’ is inmiddels in volle gang. Een heerlijk feest vol prachtige verhalen en fantastische nieuwe boeken. Een van die boeken is ‘Het lied van de vreemdeling’ van Linda Dielemans. Als geen ander kan zij de lezer mee op reis nemen naar lang vervlogen tijden en een inkijkje bieden in het leven van onze verre voorouders. Haar nieuwste boek is een prachtige tip voor kinderen vanaf circa 10 jaar.

Auteur Linda Dielemans – Omslagillustratie Martijn van der Linden – ISBN 9 789025 879396 – Leeftijd 10+ – Thema prehistorie/geschiedenis/vriendschap

Het lied van de vreemdeling

Het verhaal

41.000 jaar geleden. Une is een neandertalermeisje. Nano komt uit een stam van moderne mensen, op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Ze zien er anders uit, spreken een andere taal, hebben andere gewoonten en gebruiken. Kunnen twee stammen die zo van elkaar verschillen samenleven? Maar wanneer de vulkaan uitbarst, gloeiend hete lava spuugt en de aarde beeft, is het enige wat telt: overleven.

En dit vind ik

Toen in 2018 ‘Schaduw van de leeuw’ verscheen maakte ik kennis met het werk van Linda Dielemans. Dankzij haar werk als archeoloog heeft zij enorm veel kennis van het leven van de eerste mensen en de rijke geschiedenis van onze planeet. In haar boeken komen haar kennis en ervaring op bijzondere wijze tot leven. Met haar boeiende en meeslepende schrijfstijl neemt ze haar jonge lezers keer op keer mee op een schitterende reis door de tijd.

Eye-opener

Maar ook voor oudere lezers zijn haar boeken een feest. Zeker wanneer je geïnteresseerd bent in geschiedenis is het werk van Linda prachtig om te lezen. In Het lied van de vreemdeling beschrijft ze op eigentijdse wijze het leven van een jong neandertaler meisje en laat ze zien dat deze vroege mensen helemaal niet zoveel van ons verschillen als we misschien denken.

Herkenbaar

Une is een fijne hoofdpersoon waar lezers, ondanks het tijdsverschil van 41.000 jaar, veel in zullen herkennen. Ze heeft haar twijfels, haar overtuigingen en haar tekortkomingen en is lekker eigenwijs. Ze komt op voor haar mening en gaat voor haar dierbaren letterlijk door het vuur.

Overal is as. In de lucht, op de grond. Elke stap die ik zet, laat stoffige wolkjes opstijgen. Iets suist door de lucht en komt met een klap achter me neer. Ik kijk achterom. Een stomende, donkere brok zo groot als een vos. Ik blijf rennen.

Fijne opbouw

Het verhaal heeft een hele fijne opbouw en doordat de auteur steeds wisselt tussen de twee hoofdpersonen leest het lekker vlot. Dankzij de wisseling van perspectief blijft het boeiend en het is voor de lezer erg interessant om de gebeurtenissen van twee kanten te bekijken. Het samenleven met mensen die anders zijn dan jij, andere gewoonten en gebruiken hebben en in andere krachten geloven is een thema dat ook in onze tijd belangrijk en actueel is. Dit maakt Het lied van de vreemdeling op veel punten een leerzaam boek dat veel stof tot nadenken geeft.

lees ook: Recensie Schaduw van de leeuw

Feest om te lezen

Met deze nieuwe titel heeft Linda Dielemans weer een prachtig verhaal afgeleverd. Het lied van de vreemdeling is boeiend en meeslepend voor jong en oud en het is genieten van begin tot eind.

Meer weten over het werk van Linda Dielemans? Neem een kijkje op haar prachtige website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.