Wow! Dat is de eerste reactie die in je opkomt bij het zien van dit indrukwekkende boek. Toen ik het persbericht las was mijn interesse direct gewekt. Met een nieuwsgierige kleuter in huis die enorm geïnteresseerd is in wetenschap en techniek leek dit boek me absolute must-have. Inmiddels hebben we er al uitgebreid in gelezen en is ook grote broer heel enthousiast over Het grote boek over de aarde.
Auteur Anne-Sophie Baumann & Pierrick Graviou – Ilustraties Didier Balicevic – Uitgeverij Davidsfonds Infodok/Standaard uitgeverij – ISBN 9 789002 269431 – Leeftijd 4+ – Thema de aarde

Het grote boek over de aarde
Hoe ontstaan bergen? Waar komt de lava vandaan die uit een vulkaankrater stroomt Is er altijd leven op aarde geweest? Hoe hoog reiken de wolken? Is het overal op aarde even laat?
Trek aan een flapje en leer alles over de explosieve binnenkant van een vulkaan, sla een pagina om voor een pop-upbergketen of draai aan het rad om de wieken van een windmolen te laten bewegen. Met Het grote boek over de aarde leer je spelenderwijs alles over de werking van onze eindeloos fascinerene planeet.
Prachtig naslagwerk
Wat zijn we blij met dit schitterende boek! Als jij ook nieuwsgierige kinderen in huis hebt die graag lastige vragen stellen over het leven op aarde dan wil je dit heerlijk dikke naslagwerk met maar liefst 45 beweegbare delen niet missen. Al binnen vijf minuten klonk hier ‘Dit is echt een gaaf boek hè mama!’ en daar ben ik het helemaal mee eens.
Indrukwekkende reis
Vanwege het grote formaat is Het grote boek over de aarde meteen al heel indrukwekkend. Het witte omslag met de fascinerende illustratie van een aardbol waar je binnenin kunt kijken en een vulkaan in uitbarsting wekt meteen de interesse. Kinderen willen het boek direct openslaan om aan hun bijzondere ontdekkingsreis te beginnen.
Deze reis wordt extra boeiend gemaakt dankzij een heleboel flapjes en lipjes die omhoog en omlaag kunnen en die van alles in het boek in beweging zetten. Topper is de enorme vulkaan die zodra je de pagina’s openslaat tot uitbarsting komt. Daar wordt ieder kind, klein of groot enthousiast van!

Van toen tot nu
Heel fijn is de duidelijke opbouw in het boek. Het boek start met een heldere uitleg over de opbouw van de aarde en vertelt vervolgens hoe het aardoppervlak gedurende vele miljoenen jaren steeds in beweging is geweest en zo constant veranderd.
‘Zo’n 300 miljoen jaar geleden bestond de oppervlakte van de aarde uit slechts één continent. Dat supercontinent wordt Pangea genoemd en was omringd door slechts één, maar wel een enorme, oceaan.’
Nu je je eenmaal heel ver terug in de tijd bevindt gaat de reis verder langs de dinosauriërs en de eerste mensen naar onze moderne tijd. Alles helder uitgelegd aan de hand van schitterende illustraties waarvan er veel verborgen zijn achter flapjes. Voor kinderen extra boeiend waardoor ze enorm bij het boek betrokken zijn.
Eindeloos ontdekplezier
Met Het grote boek over de aarde leren kinderen echt ontzettend veel over onze planeet en het leven op aarde. Dankzij de indrukwekkende tekeningen en alle beweegbare onderdelen blijft het boek hen nog lang bij en zullen ze alles wat ze tegenkomen makkelijker onthouden. Mijn jongens pakken het boek regelmatig om zelf doorheen te bladeren of om het te laten voorlezen.
Vanwege de moeilijke thema’s die aan bod komen ontkom je niet aan wat ingewikkelde termen zo af en toe. Het hele boek voorlezen zou ik dan ook pas aanraden vanaf een jaar of zes, maar ook jongere kinderen kunnen al heerlijk op ontdekkingsreis en doen zo al een heleboel nieuwe kennis op.
Echt een prachtig boek dat niet snel verveelt. Ondanks dat er al veel boeken over dit onderwerp verschenen zijn en er heel veel atlassen voor kinderen te koop zijn is dit toch weer net even anders. Het grote boek over de aarde springt er wat mij betreft echt uit en is een fijne aanwinst. Ook erg leuk voor in de klas!
Lees ook: De klimaatjes – Wat is het warm