Geef een (prenten)boek cadeau 2019 – de titels zijn bekend!

Wow! Wat een prachtige titels zijn er geselecteerd voor de campagne Geef een (prenten)boek cadeau voor het komende jaar! In februari en april verschijnen er weer twee titels die voor een symbolisch bedrag in de boekhandel te koop zijn. Omdat alle kinderen het verdienen om op te groeien met mooie boeken en verhalen. Kijk je mee naar de titels voor 2019?

Februari – prachtige jeugdklassieker

Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman

kruistocht in spijkerbroekKruistocht in spijkerbroek is een spannend avontuur over vriendschap, wreedheid en geloof, dat je meeneemt door Europa in het jaar 1212. Een avontuur om samen te lezen, voor te lezen of stiekem onder de dekens met je zaklantaarn te ontdekken.’ – Martha Baalbergen, voorzitter Stichting Geef een boek cadeau

Het boek verscheen in 1973 en is inmiddels bijna toe aan een honderdste druk. Het is bekroond met een Gouden Griffel en de Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. Lezers van de Volkskrant riepen het uit tot mooiste kinderboek ooit.

Thea Beckman wilde als kind graag schrijfster of ontdekkingsreiziger worden. Toen haar kinderen groot waren, ging ze studeren en kreeg ze meer tijd om te schrijven. Daarna was ze niet meer te stoppen: ze schreef meer dan dertig boeken. Ze was geboeid door geschiedenis en in het bijzonder de Middeleeuwen, waarover volgens haar nogal wat misverstanden bestaan. Die fascinatie vind je terug in haar boeken, waar ze het gewone volk uit die tijd een stem geeft. Zo ook Dolf in Kruistocht in spijkerbroek.

Het boek is vanaf 8 februari verkrijgbaar.

April: schitterend prentenboek voor de kleintjes

Kikker is Kikker van Max Velthuijs 

kikker is kikker‘Kikker is Kikker is een oer-Hollands prentenboek van onze grootste illustrator en schrijver Max Velthuijs, met een waardevol thema: je bent mooi zoals je bent. Een prentenboek dat op de nachtkastjes van alle kinderen thuishoort.’ – Martha Baalbergen, voorzitter Stichting Geef een boek cadeau

Max Velthuijs was een succesvol reclametekenaar tot hij ontdekte wat hij eigenlijk het liefst wilde: kinderboeken illustreren. Al snel vielen zijn bijzondere prentenboeken in de prijzen. Zo ontving hij onder meer twee Gouden Penselen, een Gouden Plaquette van de Biennale Bratislava én de Hans Christian Andersenprijs voor zijn gehele oeuvre.

In de jaren 80 dook in Velthuijs’ verhalen over Klein-Mannetje ineens een vrolijke kikker op. Die kikker werd in 1989 de hoofdpersoon in Kikker is verliefd. Wat volgde was een internationaal geliefde serie van twaalf prentenboeken, waaraan Velthijs tot zijn dood in 2005 bleef tekenen. Kikker was zijn alter ego, een even sympathieke als naïeve optimist. ‘Is het leven niet prachtig!’

Verkrijgbaar vanaf 5 april.

Over Geef een (prentenboek) cadeau

De leesbevorderingscampagne Geef een (prenten)boek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen hun krachten om elk jaar een jeugd- en een prentenboekklassieker op een toegankelijke manier beschikbaar te maken.

In 2018 zijn 600.000 boeken gegeven aan kinderen.