Gastcolumn Jet’s minibieb

Ter ere van de Nationale Voorleesdagen 2016 viel mij de eer te beurt een gastcolumn te schrijven voor de geweldig leuke Fb pagina van Jet’s minibieb in Zuiddorpe. Een hele uitdaging, maar echt ontzettend leuk.

Of ik het leuk vind om een column te schrijven voor de gezellige Facebook pagina van Jets Minibieb? Euh…JA! Ik ben gek op schrijven en volg de pagina graag dus het is een eer en een groot plezier om een bijdrage te mogen leveren.

En als ik dan ga schrijven, dan natuurlijk over voorlezen! Wie heeft er geen warme herinneringen aan heerlijke voorleesmomenten; met de hele familie in het grote bed, wegdromend terwijl de stem van je vader of moeder je meevoert naar betoverende werelden? Het grote boek van Jip en Janneke is bij ons thuis helemaal stuk gelezen. In mijn verbeelding heb ik daar vaak aan de tafel gezeten, poppetjes kleiend terwijl het buiten onweerde. Of ik bevond me in gedachten bij Heidi en haar grootvader in hun hut in de besneeuwde bergen. Nog zo’n fijne herinnering: Het grote Sinterklaasboek van Jaap ter Haar. Een echte klassieker die ieder jaar op herhaling ging en ieder jaar was het weer een feestje om deze spannende tijd te mogen beleven samen met hoofdpersonen Otje en Nenny.  Een ervaring die ik mijn eigen kinderen natuurlijk ook heel erg gun dus het boek staat uiteraard ook bij ons in de kast!

Voorlezen verrijkt de woordenschat en prikkelt de fantasie, maar bovenal zorgt het voor gezelligheid, verbondenheid, warmte en onbetaalbare herinneringen. En een bijkomend voordeel: het kan altijd en overal! Tegenwoordig zijn er zelfs diverse apps en websites waar je de leukste verhalen kunt vinden dus je hoeft geen moment meer zonder te zitten.

Voor mij hoort voorlezen net zo bij het dagelijks leven als eten koken of de was doen. Zonder voorlezen is de dag eenvoudigweg niet compleet. Mijn beide jongens zijn inmiddels ook besmet met het voorlees- en boekenvirus dus ik kan me heerlijk uitleven!

Jammer genoeg is voorlezen (nog) niet in ieder gezin dagelijkse kost, maar een heleboel geweldige initiatieven, waaronder de Minibieb brengen het weer een stukje meer in bereik. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen de magie van boeken kunnen ervaren; een prachtig streven, toch?

Ik wens jullie allen een fantastisch 2016 vol prachtige boeken en magische momenten. En natuurlijk veel voorleesplezier!

column