Gastblog voor kinderkleding webshop ‘Niet Groot’

Een gastblog ter ere van de Kinderboekenweek met als thema Scandinavië…Daar krijg je me wel enthousiast mee! Want zoals jullie natuurlijk allemaal wel weten komen uit Scandinavië de meest fantastische sprookjes en betoverende verhalen. Daar valt genoeg over te vertellen!

In onze boekenkast is volop werk te vinden van grote Scandinavische auteurs. Om te beginnen zijn er natuurlijk de sprookjes van Andersen. Als je het mij vraagt kan een gezin met jonge kinderen niet zonder sprookjesboeken en wij hebben er dan ook een flink aantal in de kast. Het sprookjesboek van de Efteling is in deze categorie toch wel mijn grote favoriet. Hierin staat ook meteen het lievelingssprookje van onze oudste van 5: ‘Het meisje met de zwavelstokjes’. Ontroerend, hartverscheurend, maar tegelijk betoverend mooi. Of het verhaal nu eigenlijk goed of slecht afloopt daar valt over te discussiëren, maar volgens mij is er niemand die niet diep geraakt wordt door grootmoeder die het meisje liefdevol in de armen sluit en meeneemt naar de ‘Hemelse vrede’…Met deze afloop past het verhaal ook nog eens perfect bij het thema van de Kinderboekenweek ‘Voor altijd jong!’ waarin opa’s en oma’s centraal staan. Volkomen terecht volgens mij; wat zouden we zonder ze moeten beginnen?!

Het is natuurlijk onmogelijk te schrijven over Scandinavische kinderboeken zonder Astrid Lindgren te noemen. Zij is absoluut een van mijn persoonlijke schrijfhelden! Haar tijdloze verhalen zijn echt geniaal. Astrid Lindgren kon zich overduidelijke heel goed verplaatsen in de belevingswereld van jonge kinderen en wist precies hoe ze hen eindeloos kon boeien. Een meisje dat een paard kan optillen, nooit naar school hoeft en voor niets en niemand bang is: welk kind droomt er niet stiekem van om zo te zijn? Hele generaties zijn inmiddels opgegroeid met Pippi en haar fantastische uitspraak: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ is inmiddels legendarisch. Mijn kinderen en ik zijn fan!

Dan is er nog één auteur annex illustratrice die hier niet mag ontbreken en dat is Elsa Beskow. Haar vroegste werk stamt al uit het eind van de 19de eeuw, maar is zo betoverend mooi dat ook nu nog veel mensen ermee weglopen. Zelf ben ik helemaal weg van haar fantastische illustraties van dieren en de natuur, onderwerpen die in haar werk veel aan bod kwamen en die ook nu nog ieder kind aanspreken. Een erg mooi boek van haar hand is ‘Okke, Nootje en Doppejan’. Een prachtig herfstverhaal over twee eikelkindjes die wegwaaien op een eikenblad en een avontuur beleven in het grote bos. De schitterende natuurgetrouwe illustraties en de hoeveelheid bomen, planten en dieren die aan bod komen maken dat het boek niet alleen ontzettend mooi is, maar ook heel leerzaam. Een feest om voor te lezen, perfect voor deze tijd van het jaar!

20161007_163212-1

Tot zover mijn reisje door de Scandinavische jeugdliteratuur. Ik hoop dat jullie het leuk vonden en dat je wellicht geïnspireerd bent geraakt om nieuwe boeken en verhalen te ontdekken. Tijdens deze Kinderboekenweek, maar zeker ook daarna. Want samen lezen is een waardevol feest waar je altijd en overal samen met je kleintje van kunt genieten.

Ik wens jullie een hele mooie Kinderboekenweek en veel (voor)leesplezier!