Dummie de Mummie deel 0 – hoe het allemaal begon

Alweer zeven jaar geleden maakten we kennis met Dummie de Mummie. Een vrolijk en grappig personage van auteur Tosca Menten. Deze mummie-jongen kwam terecht bij Goos in ons koude kikkerlandje en er ging een wereld voor hem open. Maar wie was Dummie eigenlijk voordat hij een mummie werd? En waar komt de naam Dummie vandaan? In het nieuwste deel in de reeks, Dummie de mummie deel 0, lees je alles over het leven van deze jonge prins in het oude Egypte.

Auteur Tosca Menten – Illustraties Geert Gratama – Uitgeverij van Goor – ISBN 9 789000373918 – Leeftijd 9+ – Thema Egypte/vriendschap/goden

Dummie de mummie deel 0

Het verhaal

Stel, je bent een jonge prins in Egypte en je hoeft niks anders te doen dan zwemmen in de Nijl en spelen met je beste vriend! Darwishi heeft dat geluk, en samen met Noezi heeft hij de tijd van zijn leven. Dan gaat zijn opa dood en volgt Darwishi’s vader hem op. Opeens moet Darwishi van alles gaan leren voor als hij later zelf koning wordt. Maar daar heeft hij helemaal geen zin in! Samen met Noezi bedenkt hij een plan om dat zo lang mogelijk uit te stellen. Het plan is goed, maar de jongens raken keer op keer in gevaar, en tot overmaakt van ramp stroomt de Nijl steeds langzamer. Zijn de goden soms boos? Kan de heilige krokodil hen misschien helpen?

En dit vind ik

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik nog niet eerder een Dummie de mummie boek las. Ik ken de films en bezocht samen met mijn zoon ook een keer een hele toffe voorstelling van Tosca Menten, maar de boeken van Dummie waren nog wat moeilijk dus die hebben we laten liggen. Het verschijnen van Dummie de mummie deel 0 was natuurlijk de uitgelezen mogelijkheid om met de serie te beginnen en wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb.

Genieten

De avonturen van Dummie (of eigenlijk natuurlijk Darwishi) en zijn beste vriend Noezie zijn prachtig leesvoer en het lezen van dit boek was echt genieten van begin tot eind. Je bevindt je als lezer meteen in het oude Egypte met al zijn mythologie en opvallende gebruiken, maar tegelijkertijd zijn Dummie en Noezie zo neergezet dat het evengoed je neefje en je buurjongen konden zijn. Twee doodgewone kinderen dus graag lol maken en heerlijk impulsief kunnen zijn waardoor ze regelmatig in de problemen komen.

Mooie les

Tussen al hun komische en spannende avonturen door heeft Tosca Menten allerlei prachtige weetjes over het oude Egypte verweven. Hoe werd iemand bijvoorbeeld gemummificeerd? En welke God was er belangrijk voor het water? Hoe werd er geofferd in de tempel en welke vervoersmiddelen werden er duizenden jaren geleden gebruikt? Stiekem komen kinderen tijdens het lezen van dit boek een heleboel te weten over het oude Egypte. Mijn jongste van zes zag het boek en was meteen enthousiast. Hij is enorm gefascineerd door de Egyptische oudheid en verheugt zich er nu al op het boek over een tijdje te kunnen lezen.

Vrolijke noot

Dat hij zo enthousiast is over het boek komt niet in de laatste plaats door de vrolijke illustraties van tekenaar Geert Gratama. Zijn tekeningen doen denken aan een stripverhaal en ik heb regelmatig echt hardop gelachen om de komische taferelen. De omslagillustratie van een dansende Dummie met zijn vader en een grote krokodil wekte bij mijn zoon meteen de interesse en dit zal zeker bij meer kinderen zo werken.

Dummie de mummie deel 0

De tekeningen passen perfect bij de komische schrijfstijl van de auteur en alles bij elkaar vormen illustraties en verhaal een aantrekkelijk een heerlijk leesbaar geheel.

‘Met poep?’herhaalde Achnetoet met een vies gezicht. ‘Ja. Van ezels. En als jij daar dan ligt, komen daar duizend scarabeeën uit, die geven duizend jaar geluk. Het stinkt misschien een beetje, maar dan blijf je wel eeuwig leven. ‘Darwishi!’riep Hepsetsoet. ‘Doe nou eens normaal!’

Fijn leesvoer

Dummie de mummie deel 0 is echt geweldig leuk leesvoer voor kinderen vanaf circa 9 jaar. Een mooi cadeautje voor een goed rapport of gewoon zomaar om de vakantie in te luiden. Met dit boek zal je kind geen last krijgen van een leesdip deze zomer!

Lees ook: De ruimteatlas van Jesse Kreek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *