Toen het persbericht van dit prachtige boek binnenkwam wist ik meteen: die wil ik lezen! En voorlezen in de klas. Want hoe mooi is het om kinderen aan de hand van mooie verhalen kennis te laten maken met de geschiedenis en gebruiken van de oorspronkelijke bewoners van de wereld? ‘De ware geschiedenis van Dancing Buffalo’ past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek dit jaar, maar zal ook daarna heel veel kinderen aanspreken en zorgen voor heel veel (voor)leesplezier.
Auteur Arend van Dam – Illustraties Oksana Drachkovska – Uitgeverij van Holkema & Warendorf – ISBN 9 789000 369683 – Leeftijd 6+ – Thema geschiedenis/volkenkunde/reizen
Waar gaat het over?
Een lange reis bracht de mens vanuit Afrika naar de verste uithoeken van de wereld. En nog altijd wonen verspreid over de wereld allerlei volken die al eeuwenlang hun eigen gewoonten en tradities hebben. In dit boek neemt Arend van Dam je mee op reis naar deze volken, zoals de Sami in het hoge noorden, de Masai in Afrika en de Maori in het zuiden.
En dit vind ik
Zodra ik het boek opensloeg en begin te lezen was ik verkocht. Wat niet iedereen van mij weet is dat ik al van kleins af aan een fascinatie heb voor de oorspronkelijk bevolking van Noord Amerika. Ik heb een aardige collectie boeken, zowel fictie als non-fictie, over de culturen en gebruiken van deze mensen en hun oorspronkelijke leefwijze blijft me fascineren. Ik was dan ook wel lichtelijk jaloers op auteur Arend van Dam die voor zijn boek op bezoek ging bij de echte Dancing Buffalo om zo het ware verhaal van zijn volk te horen. Een prachtig uitgangspunt voor een geweldig mooi en boeiend boek.
Prachtige reis
Het boek opent met een wereldkaart waarop de woonplaatsen van de volken die in het boek voorbij komen staan aangeduid. Illustrator Oksana Drachkovska heeft alles prachtig weergegeven met rustige kleuren en ook de overige tekeningen in het boek passen perfect bij de indrukwekkende verhalen.
De reis start met een stukje voorgeschiedenis waarin Arend van Dam vertelt hoe het boek tot stand is gekomen. Een mooi verhaal dat meteen de toon zet voor een sfeervol en vooral ook respectvol en leerzaam boek. De auteur brengt alle ingewikkelde en soms droevige geschiedenissen op een voor kinderen begrijpelijk manier en met veel respect voor de oorspronkelijke wereldbewoners. Ontzettend mooi en knap gedaan.
Indrukwekkende verhalen
De ware geschiedenis van Dancing Buffalo herbergt niet alleen het verhaal van de Stoney Nakoda in Canada, het volk waar Dancing Buffalo deel van uitmaakt, maar vertelt ook de verhalen van veel andere oorspronkelijke bewoners. Centraal hierin staan personen die met hun verhaal naar buiten zijn getreden, die staan voor hun volk en trots zijn op de gebruiken en tradities en deze in ere willen houden of herstellen. Ook is er aandacht voor grote leiders en koningen van weleer. Ontzettend boeiend voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de wereld.
Zo is er het verhaal van Sheila. een Inuït meisje dat op een dag verplicht naar een school in het zuiden werd gestuurd, weg van haar dorp en haar mensen. Toen ze terugkwam kende ze haar dorp en de manier van leven niet meer terug. Nu is ze volwassen, schreef ze een boek en reist ze de wereld over om te vertellen over haar volk en waarom het zo belangrijk is om het leven van de Inuït in stand te houden.
Het pad van tranen, noemden de Cherokee de weg die ze toen hadden afgelegd. Cherokee, Huron, Delaware, Apache, Comanche, Navajo… alle stomen moesten eraan geloven. Alleen in het westen waren ze veilig. – het verhaal van de Lakota, Sitting Bull spreekt
Aanrader
De ware geschiedenis van Dancing Buffalo is een absolute aanrader. Ook als je niet bijzonder geïnteresseerd bent in geschiedenis zijn de verhalen prachtig om te lezen en kun je niet anders dan bewondering en respect voelen voor al die bijzondere volken en hun prachtige culturen. Het boek is heel geschikt om voor te lezen en natuurlijk ook ideaal voor gebruik op school. Het sluit perfect aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2023, maar blijft ook daarna altijd prachtig om te lezen.
Lees ook: recensie Een vreemde aap – het bijzondere verhaal van Jane Goodall
Nieuwsgierig naar dit bijzondere boek? Op de website van de uitgever is een gratis leesfragment te vinden.