Namens uitgeverij de Fontein mocht ik een geweldig leuk nieuw boek lezen voor iedereen vanaf circa 9 jaar. Een mooi geïllustreerd en lekker dik avontuur boordevol humor, spanning en met een vleugje magie. Benieuwd wat ik vond van De ruimteatlas van Jesse Kreek? Lees dan snel verder.
Auteur Martin Howard – Illustraties Chris Mould – Uitgeverij de Fontein – ISBN 9 789026 150265 – Leeftijd 9+ – Thema avontuur/fantasie
Het verhaal
Jesse Kreek is een vrij doorsnee jongen die geld nodig heeft en reageert op een vrij vreemde advertentie. En dan gaat zijn leven van doodgewoon naar te bizar voor woorden. Jesse reist met professor Stoule-Gang naar planeet Zonderling, achterop brommer Betsie. Het avontuur wacht, of Jesse wil of niet. Als dat maar goed gaat…
En dit vind ik
Het persbericht van De ruimteatlas van Jesse Kreek maakte me ontzettend nieuwsgierig. In eerste instantie denk je aan een atlas, een informatief boek, maar niets is minder waar. De schrijver koos een origineel concept voor een bizar en doldwaas avontuur.
Ongelooflijke avontuur
Het verhaal van Jesse begint vrij rustig en heel gewoon. Jesse is een gewone jongen die samen met zijn moeder in een oude, gammele flat woont. Geld hebben ze nauwelijks en zijn moeder werkt enorm hard om het hoofd boven water te kunnen houden.
Om iets terug te doen heeft Jesse een heel mooi verjaardagscadeau voor zijn moeder in gedachten. Hij heeft al flink gespaard, maar het laatste deel van het bedrag moet hij snel bij elkaar zien te krijgen. En dan komt professor Stoule-Gang in beeld. Een heel bijzondere oude man die Jesse meeneemt op een avontuur waar hij nooit van had durven dromen.
Bizarre reis
Samen reizen ze door het heelal, naar verre planeten met bijzondere bewoners waar ze de meest bizarre avonturen beleven. Bijna geofferd worden door een aggresieve stam, vechten met een draak, op audiëntie bij een dappee heer (die eigenlijk een dame is) en op bezoek in een elfenstad. Met professor Stoule-Gang is alles mogelijk.
De elf wachtte tot iedereen sliep. Toen kwam het wezen Jesse halen. Het had inderdaad lang wapperend, middernachetlijk zwart haar dat glanzend en ik-kom-net-van-de-kapper-soepel over zijn schouders viel. Het werd op zijn plek gehouden door een smal diadeempje, waardoor de puntige oren goed te zien waren. De elf ging voor zijn neus op zijn hurken zitten en keek Jesse dromerig aan.
Sneltrein
Hoe kalm het verhaal ook begint, na een aantal pagina’s komt het helemaal op gang en neemt de schrijver je mee op een ongelooflijke reis waar je van de ene verbazing in de andere valt. Zonder dat het echt teveel wordt weet Martin Howard het verhaal precies zo op te bouwen dat er steeds op het juiste moment weer een bizarre wending plaatsvindt. Saai wordt het dus absoluut nooit en eenmaal aan het lezen ben je zo een eind op weg.
Geweldige aanwinst
De ruimteatlas van Jesse Kreek is een geweldig leuk en spannend avontuur voor jonge lezers. Een vlot geschreven boek vol humor en fantasie waar kinderen heerlijk in weg kunnen kruipen en zich helemaal in kunnen verliezen. Erg mooi voor de schoolbibliotheek, maar natuurlijk ook gewoon fijn voor thuis.
Het boek is met 336 pagina’s wel dik dus mijn zoon van 8 heeft er nog niet zoveel zin in. Maar voor kinderen vanaf groep 5 die niet bang zijn voor een dikke pil is De ruimteatlas van Jesse Kreek een geweldig boek.
Lees ook: recensie De verschrikkelijke meneer Gom heeft een plan
Meer weten over het boek? Neem een kijkje bij uitgeverij de Fontein.
foto header Jeremy Thomas via Unsplash