Zo’n anderhalf jaar geleden las ik De oorlog die mijn leven redde. Een prachtig boek over een eenzaam meisje dat ondanks alle tegenslagen in haar leven onverwoestbaar sterk blijkt. Tegen de achtergrond van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog klom ze uit een diep dal en worstelde zich een weg naar een normaal leven. Het boek is me altijd bijgebleven is ik was dan ook ontzettend blij met een vervolg!
Het verhaal
De Tweede Wereldoorlog is in volle gang, en Ada en haar broertje Jaimie zijn vanuit Londen geëvacueerd naar het landgoed van de strenge lady Thornton. Daar wordt Ada aan haar klompvoet geopereerd, wat haar leven op zijn kop zet. Ze is niet langer het misvormde en beschadigde meisje waar haar moeder zo’n hekel aan had. Maar wie is ze dan wel? Terwijl de oorlog steeds dichterbij komt, voert Ada een innerlijke strijd met zichzelf. Zal het haar lukken om te wennen aan haar nieuwe leven en vrede te sluiten met haar verleden?
Auteur Kimberly Brubaker Bradley – Vertaling Ernst Bergboer – Uitgeverij Kok boekencentrum – ISBN 978 9026 622823 – leeftijd 10+ – Thema oorlog/hoop/vriendschap
En dit vind ik
Wat heb ik weer enorm genoten van dit indrukwekkende verhaal! Het is echt prachtig om te zien hoe de auteur de oorlog een prominente plaats in het verhaal geeft, maar tegelijkertijd het levensverhaal van Ada de boventoon laat voeren. Van begin tot eind voel je met Ada, Jaimie en de andere personages mee en zou je niets liever willen dan hen helpen aan hun ellendige situatie te ontsnappen.
Brok in je keel
Dit verhaal lezen zonder een brok in je keel en tranen in je ogen is onmogelijk. De schrijfster pakt de draad weer op waar het eerste boek eindigde en alhoewel Ada’s situatie al enorm verbeterd is, heeft zij nog genoeg pijn en onzekerheden die haar tot een ontzettend kwetsbaar meisje maken.
Als mam me had opgesloten, kon ik me in elk geval nog vrij door de kamer bewegen. Nu lag ik aan een ziekenhuisbed vast, weg van Jaimie en Butter, en kon geen kant op… Ik verborg mijn gezicht in mijn handen. Tranen drupten op mijn kussen. Ik deed mijn best om geen geluid te maken.
Een lach en een traan
Toch is er ondanks alle armoe en het constante gevaar van de oorlog ook ruimte voor vreugde en dankbaarheid. Het verhaal laat heel mooi zien hoe mensen met heel weinig tevreden kunnen zijn. En dat we eigenlijk niets anders nodig hebben dan onze gezondheid en elkaar. De oorlog die ik eindelijk won is een ontzettend inspirerend verhaal met een hele sterkte hoofdpersoon van wie de meesten van ons nog een hoop kunnen leren.
Susan gaf me de slaapkamer direct boven aan de trap, een hele slaapkamer voor mij alleen. Hij was groot en leeg, met een enkel venster en een boekenplank, geel behang en een koude, kale houten vloer. Er stond een bed, een tafel met een lamp erop, en een klein dressoir voor mijn kleren. Meer, veel meer dan ik nodig had.
Indrukwekkende aanraders
De oorlog die mijn leven redde & De oorlog die ik eindelijk won zijn ontroerende, indrukwekkende en ontzettend leerzame verhalen voor jong en oud. Ze laten je stilstaan bij de gruwelen van niet alleen de Tweede Wereldoorlog, maar elke oorlog in de wereld en zetten je aan het denken over hoeveel mazzel je zelf eigenlijk hebt. Hele mooie boeken voor een schoolbibliotheek om kinderen aan het denken te zetten en na het lezen wellicht nog eens over door te praten. In mijn kast hebben ze een ereplaatsje en daar blijven ze nog heel lang staan!
Lees ook: Recensie Adelaar in de sneeuw & Nooit meer thuis
foto header: Wolfgang Bonness via Unsplash
Wil je de boeken ook graag lezen? Je bestelt ze eenvoudig bij bol.com: