Tip voor juf: de mooiste voorleesbundels voor in de klas (en thuis)

De afgelopen tijd kon je op Facebook al diverse toffe voorleesbundels voorbij zien komen in de wekelijkse Boekentip op donderdag. Omdat deze berichten nu eenmaal snel naar onder schuiven op de tijdlijn leek het me fijn om deze en andere nog eens op een rijtje te zetten in dit artikel. Niets zo fijn dan als juf mooie boeken achter de hand te hebben die je bij ieder thema en op elk moment van de dag uit de kast kunt pakken.

Annie M.G. Schmidt – 100x Annie

Van Abeltje tot Wiplala en van het beertje Pippeloentje tot Zwartbessie – 100 verhalen, versjes, fragmenten en veel meer moois dat Annie M.G. Schmidt voor kinderen schreef.

Deze dikke bundel ligt tot mijn schaamte al jaren in de kast. Ooit gekocht via een spaaractie bij Jumbo, maar vanwege de vele recensieboeken die we door de jaren heen ontvingen blijven liggen. Heel fijn dus dat ik hem nu tegenkwam en mee kon nemen naar school!

100 x Annie

Fan

Ik denk dat er bijna niemand te vinden is die geen fan is van het werk van Annie M.G. En hoewel haar werk inmiddels best een beetje gedateerd is past het toch nog steeds helemaal bij deze tijd en bij de belevingswereld van kinderen. Jip en Janneke, Floddertje en Ibbeltje maken mee wat alle kinderen meemaken en zijn net zo ondeugend als kinderen van nu.

De bundel is prachtig geïllustreerd door een enorm scala aan geweldige illustratoren zoals Thé Tjong-Khing, Philip Hopman, Martijn van de Linden, Max Velthuijs, Fiep Westendorp en vele anderen. Hij is heel geschikt om erbij te pakken als je even een momentje over hebt, maar ook perfect voor lange voorleesmomenten met je groep.

Annemarie Bon – En de groeten van Haas

Haas doet alles voor Kip. Hij waagt het zelfs om voor haar een veer van Zwaan te plukken. Zwaan besluit Haas een lesje te leren en neemt hem mee op een verre reis. Op de terugweg beleeft Haas allerlei avonturen en maakt hij overal nieuwe vrienden. En heeft hij heimwee? Dan stuurt hij Kip een kaartje. Wie had ooit gedacht dat Haas zo’n reis zou maken?

en de groeten van Haas - boekentip

Deze dikke bundel vol avonturen van Haas en zijn vrienden ziet er dankzij de prachtige illustraties van Gertie Jacquet ontzettend vrolijk en aantrekkelijk uit. Een van de redenen ook dat ik hem uitkoos om voor te lezen in mijn klas met veel taalzwakke kinderen. De illustraties ondersteunen de tekst perfect en maken een heleboel duidelijk.
Voorin het boek vindt je een kaart van De grote reis van Haas waarop te zien is waar hij allemaal is geweest. Heel leuk als bij een thema als ‘reizen’ of ‘vakantie’.

Volgens de achterzijde van het boek is het een bundel voor 3+. Ik heb er nog te weinig uit voorgelezen om dit helemaal goed te kunnen beoordelen, maar de verhalen zijn vrij lang en het taalgebruik lijkt mij voor peuters nog erg ingewikkeld. Ik zou de bundel dan ook eerder inzetten in een kleutergroep en wat mij betreft misstaat hij ook niet in groep 3.

2x Carry Slee & Dagmar Stam

Een gouden duo! Carry en Dagmar maakten samen al ontelbaar veel prachtige boeken en ook deze twee bundels blijven leuk en heel betekenisvol voor jonge kinderen.

Hoera, het is feest!

carry slee - Hoera, het is feest!

Feestvieren met Iris en Michiel. Iris en Michiel vieren samen allerlei feesten. De ene keer omdat het feest is in de straat en ze meehelpen om er een vrolijk versierde smikkelstraat van te maken. En de andere keer omdat ze een broertje krijgen. Er zijn heel veel feestelijke dagen, maar toch is je eigen verjaardag het allermooiste feest!

Het grote kwispelstaartjesboek van Eefje, Mark en Boef

Een vrolijk voorleesboek voor kinderen die van dieren houden. Eefje en haar broertje Mark zijn dol op dieren. Niet alleen op Ollie en Flap, hun knuffels, maar vooral op echte dieren. Dus komt het goed uit dat de hond van opa en oma kleintjes heeft gekregen. Mark en Eefje zijn dolgelukkig als ze een hondje mogen uitkiezen. Ze noemen hem Boef.

Het grote kwispelstaartjesboek

Het eerste boek is een bundeling van drie verhalen over Iris en Michiel met elk aparte hoofdstukken die mooi zijn van lengte. Je kunt dus eenvoudig dagelijks een hoofdstuk voorlezen waardoor je steeds een opeenvolgend verhaal krijgt.

Ook Het grote kwispelstaartjesboek is één lang verhaal, opgedeeld in hoofdstukken die elk een verhaaltje op zich vormen. Beide perfect dus om voor te lezen in de klas en handig in te zetten bij diverse thema’s.

Lizette de Koning – Job en Keetje, dierenvriendjes

Job en Keetje zijn dol op dieren! samen redden ze een vlieg, zorgen ze voor het schaap, helpen ze een slak, passen ze op de vogeltjes, hebben ze medelijden met de kikkers en krijgen ze een wel heel speciaal huisdier. Ook zijn ze gek op Keetjes opa. Gelukkig komt die vaak oppassen, want dat is altijd dolle pret!

Wat zo fijn is aan deze bundel is dat de korte, losse verhaaltjes zijn verdeeld over de seizoenen. Bij elk seizoen vindt je 13 of 14 passende verhalen, een beetje zoals we dat kennen van Jip en Janneke, maar dan dus helemaal van deze tijd. Echt een ideaal boek voor in de klas!

Marianne Busser & Ron Schröder – Het grote sprookjesboek voor groot en klein

Marianne en Ron schreven natuurlijk al tal van geweldige voorleesboeken, allemaal even toepasselijk en onmisbaar in de klas. Deze kreeg ik ooit cadeau van een goede vriendin en heb ik veel voorgelezen tijdens mijn LIO-stage in groep 3. Een geweldig mooi en grappig sprookjesboek voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar.

In begrijpelijke taal worden sprookjes door dit bekende schrijversechtpaar naverteld. Met een vleugje humor, en vooral ook: níét te eng! Zo komen we bijvoorbeeld Duimelijntje tegen, en het sprookje over de gelaarsde kat. het verhaal van de drie biggetjes, en van de prinses op de erwt. Het sprookjes met het lelijke jonge eendje, en nog veel meer.

Ook weer prachtig geïllustreerd door Dagmar Stam!

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. Veel voorleesplezier gewenst!

Je kunt de boeken uiteraard lenen bij de bibliotheek, maar zelf aanschaffen kan ook. Doe je dat via onderstaande link dan krijg ik een klein beetje commissie en kan ik mijn website draaiende houden.