De mooiste Kinderboeken – verwacht in maart 2019

Iedere maand is het weer een feestje: het uitzoeken van de mooiste nieuwe titels voor dit overzicht. Ik probeer het altijd een klein beetje overzichtelijk te houden dus ik kan lang niet alles laten zien, maar op deze boeken verheug ik mij alvast voor de komende maand!

Sam Loman – Anders – uitgeverij van Goor

Een boek over anders zijn: voor heel veel kinderen ongetwijfeld heel betekenisvol en misschien ook wel heel fijn en belangrijk om te lezen. Want eigenlijk zijn we allemaal een beetje anders en herkenning vinden in een personage kan soms een enorme steun zijn.

Anders is anders en dat is heel gewoon.


maart 2019 - Anders

Anders houdt niet van harde geluiden. Hij houdt ook niet van fel licht en sterke geuren, van rommel of heel veel mensen. Daar wordt hij boos van. Of verdrietig. Hij houdt wel van lijstjes. En van Dino’s. Daar weet hij heel veel van. Anders is een beetje anders dan de anderen. En dat is maar goed ook. Want hoe saai zou het zijn als iedereen hetzelfde was?

Voor kinderen vanaf circa 3 jaar.

Guido van Genechten – Rikki is jarig – uitgeverij Clavis

Hieperdepiep hoera! Rikki viert dit jaar alweer zijn 20ste verjaardag! Dat wordt gevierd met een prachtige jubileumeditie van Rikki is jarig mét daarbij een prachtige Rikki-pop.

maart 2019 - Rikki is jarig

Het is een heel bijzondere dag: Rikki is jarig! Hij staat vroeg op en bereid samen met mama zijn verjaardagsfeestje voor. Als Rikki’s vriendjes eindelijk komen, is Anni er niet bij… Komt ze nog? En houdt deze verjaardag nog meer verrassingen in petto voor Rikki?

Voor kleuters vanaf 4 jaar.

Magnus Weightman – Eendje achterna – uitgeverij Clavis

Dit grote zoekboek ziet er zo mooi uit, dat moest een plaatsje krijgen in dit overzicht!

Konijn is haar lievelingsspeeltje kwijt! Haar badeend is zomaar weggedreven. Konijn en haar broertjes gaan meteen op pad. Ze springen in hun bootje en varen de rivier af, van berg tot zee. Zoek jij met hen mee?

Een betoverend zoek-en-kijk-en-verdwaalboek. Voor speurneuzen vanaf 4 jaar.

An Leysen – Mauro de ruimtereiziger – uitgeverij Clavis

Wat een prachtig avontuur lijkt me dit! De cover en illustraties in de brochure zien er zo mooi en betoverend uit, dat belooft wat mij betreft heel veel goeds.

Mauro’s grootste wens is astronaut worden. Nieuwe planeten ontdekken En soms komen dromen en wensen uit… Met zijn ruimteschip landt hij in de mooiste tuin die hij ooit heeft gezien. Wie zijn die vreemde wezentjes die hier wonen? En waarom kijken ze zo verdrietig?

maart 2019 - Mauro

Een wonderlijk ruimteavontuur over een jongen met grote dromen en een gouden hart. Voor astronauten en ontdekkingsreizigers vanaf 6 jaar.

Thijmen Gijsbertsen – Joris en het reuzenraadsel – uitgeverij van Holkema en Warendorf

Een heerlijk avontuurlijk boek met een lekkere frisse cover, dat spreekt mij meteen aan. Zeker eentje om te onthouden voor onze oudste!

Joris en Glip gaan met de maar-niet-heus-reus op bezoek bij zijn zus Reusalie. Reusalie is echter niet thuis als ze aanmeren bij haar vuurtoren. In plaats daarvan komt Pico Bello tevoorschijn: een van de bewoners van het eiland Schone Schijn, waar een perfect verzorgd uiterlijk ontzettend belangrijk is. De koning van dat eiland staat op het punt te trouwen met Reusalie, maar zij is spoorloos verdwenen. Dat is het begin van een spannend avontuur waarin Joris en Glip samen met geluksvogel Jack Pot in Siberië op zoek gaan naar de zus van de maar-niet-heus-reus. Waarom is Reusalie weggelopen? En kunnen Joris en Glip haar ervan overtuigen terug te keren naar Schone Schijn? Joris en het reuzenraadsel is een spannend avontuur met een belangrijke boodschap: iedereen mag er zijn zoals-ie is.

maart 2019 - Joris en het reuzenraadsel

Voor kleine avonturiers vanaf 6 jaar.

Marianne Busser en Ron Schröder – Welkom kindje, kom erbij! – uitgeverij van Holkema en Warendorf

Het is niet te geloven hoeveel nieuwe titels ik steeds maar weer van dit auteursechtpaar tegen blijf komen! Dit keer maakten ze een heel mooi, lieflijk cadeauboekje met versjes.

Hoera, er is een kindje geboren!

Welkom kleine baby
ik geef elke dag aan jou
wel honderd kleine kusjes
omdat ik van je hou!

maart 2019 - welkom kindje

Een bijzonder cadeauboek vol versjes over het krijgen van een broertje of zusje. Over hoe het is als er een baby wordt geboren en ook wanneer er een kindje uit een ander land geadopteerd wordt. Om samen te lezen als er een baby bij komt en ideaal als kraamcadeau.

Jacques Vriens – Pleingeheimen – uitgeverij van Holkema en Warendorf

We blijven nog even bij dezelfde uitgeverij. Want een nieuwe Jacques Vriens, die kan ik hier natuurlijk niet overslaan!

Deze bundel bevat maar liefst drie boeken van de gevierde auteur!

maart 2019 - Vriens, Pleingeheimen

Iedereen zegt “Kattenpleintje’, behalve professor Stekeltee en zijn vrouw, want die gebruiken altijd de officiële naam: Het Burgemeester B.H. Janssen van Kattenplein. Het is er meestal heel gezellig, vooral omdat er veel kinderen wonen. Een grote houten speelboot is hun clubhuis waar ook de oudere kinderen blijven komen. De drie boeken over de kinderen van het Kattenpleintje, met Steffie, Max en Mei-Lan in de hoofdrollen, zijn nu gebundeld op handzaam (zelf)leesformaat! Voor lezers vanaf ongeveer 8 jaar.

Arend van Dam – Opschieten, oma! – uitgeverij Ploegsma

Bij Ploegsma kwam ik een prachtig nieuw prentenboek tegen van Arend van Dam. Ik ben groot fan van zijn werk en schrijfstijl dus deze wil ik jullie zeker even laten zien.

Klein Konijn naar school brengen gaat niet van een leien dakje. Waar is haar rugzak? Heeft ze haar broodtrommetje wel? En haar boek van de schoolbieb? Met engelengeduld rent oma af en aan om alle spulletjes bij elkaar te zoeken. Natuurlijk moet Klein Konijn op het laatste moment ook nog ineens heel erg plassen. Komen ze zo nog wel op tijd?

maart 2019 - opschieten, oma!

Vrolijk en humoristisch prentenboek dat de bijzondere relatie tussen grootouders en kleinkinderen onderstreept, met als thema: geduld. Geschikt vanaf ongeveer 3 jaar.

Martine Kamphuis – Drie is te veel – uitgeverij Ploegsma

Een boek voor wat oudere kinderen waarvan de tekst op de achterzijde me meteen aansprak.

De hele vakantie op Ameland doorbrengen? Daar heeft Olivier echt geen zin in. Maar als hij bij een souvenirwinkel een man ziet die zich vreemd gedraagt, belooft de vakantie toch nog spannend te kunnen worden. Hij ontmoet Klaas en Maddie, twee dikke vriendinnen die ook op zoek zijn naar avontuur. Eigenlijk heeft Maddie niet zo’n zin om Klaas met Olivier te moeten delen, maar haar nieuwsgierigheid naar de mysterieuze man is groter. Met zijn drieën gaan ze op onderzoek uit. Al snel blijkt dat dit niet zonder gevaar is…

maart 2019 - drie is te veel

Een spannend avontuur voor lezers vanaf 10 jaar.

Martine Letterie en Rick de Haas – Verboden te vliegen – uitgeverij Leopold

De boeken van Martine Letterie weten mij elke keer weer te raken. Ze schrijft vol gevoel en levensecht over belangrijke onderwerpen en vertaalt deze prachtig naar de belevingswereld van (jonge) kinderen. Ook Verboden te vliegen lijkt me weer een prachtig verhaal.

Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. “Dan wennen de duiven aan jou, voor als ik er een keer niet ben,’ heeft Marius gezegd toen hij haar de eerste keer liet helpen. Maar waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er immers altijd?

maart 2019 - verboden

Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om de duiven te redden. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar. Vanuit een verrassend perspectief brengt Martine Letterie de Tweede Wereldoorlog tot leven voor jonge kinderen, zoals ze dat eerder zo prachtig gedaan heeft in het met een Zilveren Griffel bekroonde Kinderen met een ster.

Met fullcolourillustraties van Rick de Haas. Voor lezers vanaf ongeveer 6 jaar.

Een flinke lijst weer en dan heb ik nog lang niet alle prachtige nieuwe titels laten zien. Het is zeker aan te raden om zelf eens fijn de catalogi van uitgeverijen door te bladeren en met eigen ogen te zien hoeveel moois er elke maand weer voor ons klaar staat. Veel leesplezier!

Meteen bestellen? Dat kan heel gemakkelijk via deze links: