De Knerpers – prachtig fantasieverhaal voor echte avonturiers (8+)

Enkele weken geleden kon je mijn recensie lezen van Er zit een alien in je boek, een onwijs leuk interactief voorleesboek voor peuters. Maar behalve mooie boeken maken voor de allerkleinsten kan auteur Tom Fletcher nog veel meer. Hij is naast schrijver namelijk ook nog zanger, muzikant, componist en vlogger. Een creatieve geest dus wat ook weer duidelijk blijkt uit De Knerpers, een spannend en soms knotsgek boek voor kinderen vanaf 8 jaar.

Auteur Tom Fletcher – Illustraties Shane Devries – ISBN 9 789030 504306 – Uitgeverij Billy Bones – Leeftijd 8+ – Thema fantasie/griezelen/vriendschap

De Knerpers

De Knerpers

Ben je klaar voor een avontuur? Ja? Mooi!

Stel je voor dat je op een ochtend wakker wordt en alle volwassenen zijn verdwenen. Zomaar, pastboem! Dat is precies wat lucy Moddemran overkomt. Zij is de held in dit verhaal. (Maar dat weet ze nog niet!) Terwijl alle andere kinderen in het dorp zoveel mogelijk snoep eten en zo laat opblijven als ze willen, onderzoekt Lucy wat er is gebeurd.

Dan zie Lucy midden in de nacht vier wezens rondkruipen in haar slaapkemer: Grommert, Burp, Krabbert en Snuf. Het zijn de Knerpers. En zij weten precies wat er aan de hand is …

Spannend avontuur

Als je houdt van avontuur, een beetje griezelen en zeker ook humor dan zit je met De Knerpers helemaal goed. Wij namen het mee als voorleesboek, maar onze zoon van acht vond het nog een beetje te spannend om te lezen voor het slapengaan. Je kind moet dus wel tegen een stootje kunnen anders kan het boek beter nog eventjes wachten.

Fantastisch

Het verhaal, waarin alle volwassenen verdwenen zijn en de kinderen van Modderstad zomaar kunnen doen wat ze willen spreekt natuurlijk bij ieder kind tot de verbeelding. Echt alleen zijn willen ze vaak niet graag, maar een tijdje zomaar alles doen waar je zin in hebt, zonder zeurende volwassenen, dat ziet ieder kind wel zitten.

Daarmee heeft de auteur een prachtig thema voor zijn verhaal gekozen. Want behalve spannend is de Knerpers vooral een knotsgek en fantastisch verhaal dat je fantasie regelmatig te boven gaat. De lezer beleeft het verhaal door de ogen van hoofdpersoon Lucy. Een verstandig meisje met een groot verantwoordelijkheidsgevoel dat een beetje gevaar niet uit de weg gaat. Samen met de dappere Kees bedenkt ze een plan om de volwassenen terug te vinden en erachter te komen wat de vreemde wezens met hun verdwijning te maken hebben.

Origineel

De vormgeving van het boek zit prachtig in elkaar. De zwart-wit illustraties van Shane Davies passen perfect bij het verhaal en geven de spanning, maar soms ook humor geweldig mooi weer.

Wat De Knerpers onderscheid van andere boeken in het genre is de manier waarop de schrijver of verteller zich regelmatig rechtstreeks tot de lezer wendt.

Jemig! Gaat het nog? Dat was best heftig, hè? Ogen onder het bed. Gekraak en geknerpt in het donker. Ik wou dat ik kon zeggen dat het vanaf nu allemal beter gaat, dat in de rest van dit boek alleen maar mooie pony’s met vleugels voorkomen die langs de regenboog galopperen en ondertussen met snoepjes strooien, maar helaas is dat niet zo.

Dankzij deze korte toespraakjes die een hoofdstuk afsluiten of nieuw hoofdstuk inleiden wordt de lezer nog meer in het verhaal getrokken en leef je nog meer mee.

Genieten

De Knerpers heeft alle ingrediënten die een goed kinderboek nodig heeft. Fantasie, humor, mooie illustraties, spanning en een sterke hoofdpersoon. Vanaf de eerste pagina wordt je als lezer meegetrokken in een bijzonder avontuur en laat het boek je niet meer los. Het leest als een trein en is genieten van begin tot eind!

Lees ook: recensie De magische apotheek

Lees ook eens deze geweldige avonturen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.