De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine – betoverend mooi

Vandaag heb ik weer een geweldig mooie leestip voor je! De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine stond al tijden hoog op mijn wishlist en nu ik weer lid ben van de bibliotheek en deze zag staan kon hij dan eindelijk met me mee naar huis. Ik begon te lezen en voor ik het wist waren de eerste honderd pagina’s voorbij en bevond ik me in een ongelooflijke wereld vol bizarre gebeurtenissen en wel heel bijzondere personages.

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine

Auteur Ransom Riggs – Uitgeverij Clavis young adult – ISBN 978 9044828665 – leeftijd 15+ – thema fantasie/tijdreizen/griezelen

de bijzondere kinderen

Het verhaal

Als kind had Jacob al een speciale band met zijn opa Abraham. Die vertelde zijn kleinzoon bizarre verhalen over zijn jeugd in een weeshuis voor bijzondere kinderen. Opa illustreerde zijn verhalen met oude, echt uitziende foto’s.

Jaren laten komt de oude Abraham op een gewelddadige manier aan zijn eind. De inmiddels zestienjarige Jacob reist naar een afgelegen eiland voor de kust van Wales, waar hij de ruïne vindt van het tehuis waar zijn opa gewoond heeft. Als Jacob het huis verkent, blijkt dat de jeugdvrienden van Abraham meer dan bijzonder waren. Misschien was er wel een goede reden om hen in afzondering op het eiland te laten wonen. En misschien leven ze nog steeds… Wat volgt, is afwisselend wonderbaarlijk, aandoenlijk en huiveringwekkend.

Meeslepend

Je hebt van die boeken, die sla je open en vanaf de eerste pagina laten ze je niet meer los. De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine is er zo-een. Een geweldig mooie vertelling waarvan je weet dat het niet echt kan zijn, maar die zo dicht tegen onze wereld aan ligt dat je soms toch begint te twijfelen.

Ransom Riggs schrijft op een prachtige toon die je direct meevoert naar zijn wereld en je alles om je heen doet vergeten.

Het geblaf stierf weg en een koor nachtinsecten steeg op in de plaats, gonzend en disharmonisch. Er liep zweet over mijn gezicht naar beneden. Het was nu donker, maar het briesje was verdwenen en op een of andere manier leek het nog warmer dan het de hele dag geweest was.

Spookachtig

Wat het boek extra bijzonder en vooral ook heerlijk griezelig maakt zijn de foto’s die in ieder hoofdstuk zijn toegevoegd. De foto’s die opa aan Jacob liet zien toen hij nog een kleine jongen was. Op deze foto’s staan de bijzondere kinderen uit het tehuis van mevrouw Peregrine. Sommige zijn aandoenlijk, andere hebben eigenschappen die op zijn zachtst gezegd behoorlijk creepy zijn.

De foto’s zijn gemaakt in een stijl die ze heel oud doet lijken en doen denken aan lang vervlogen tijden, toen mensen nog schaamteloos tentoongesteld werden. Ook zonder de foto’s zou het verhaal staan als een huis, maar met deze spookachtige aanvulling is het avontuur helemaal compleet.

Parel

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine is een boek dat je lang bijblijft. Ik ben een vrij selectieve lezer en ben niet snel helemaal gefascineerd, maar met dit meesterwerk heeft de auteur het voor elkaar. Ik ga de serie zo snel mogelijk helemaal lezen en ik denk ook gewoon aanschaffen. Want zeg nu zelf: dit wil je toch in je kast hebben staan?

de bijzondere kinderen - mevrouw peregrine

Ik kan ook niet wachten om de film te gaan bekijken, maar nu ik toch begonnen ben hou ik het bij eerst lezen, dan kijken. Het verhaal is in elk geval absoluut filmwaardig dus het zal ongetwijfeld een feest zijn.

Lees ook: de mooiste boekverfilmingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *