Coco kan het! – Geniet van de Nationale Voorleesdagen 2021

Dat we de Nationale Voorleesdagen (20 tot 30 januari) dit jaar heel anders gaan beleven staat vast. Maar voorlezen is natuurlijk gewoon altijd een feestje dus hang je eigen slingers op en geniet van het prentenboek van het jaar: Coco kan het! Bij verschijning eind 2019 mocht ik het boek namens auteur Loes Riphagen recenseren en wat hebben we toen genoten van dit aandoenlijke verhaal. Tijd dus om onze bevingen nogmaals met jullie te delen. Dit prachtige liefdevolle prentenboek maakt ieder voorleesmoment bijzonder.

Auteur & illustrator: Loes Riphagen – Uitgeverij: Gottmer – ISBN – Thema: loslaten/warmt/opgroeien – Leeftijd: 3+ – Pagina’s: 48

Coco kan het!

Het verhaal

Vandaag is een grote dag. Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Wat als ze valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen. Is Coco klaar om haar vleugels uit te slaan?

Eye-catcher

Coco kan het! is een prachtig vormgegeven en geïllustreerd boek dat direct in het oog springt. De groene cover en de gele rug vallen op en zijn heel fris en aantrekkelijk. Ook de grote titel en de heldere tekening van de kleine Coco op een dun takje spreken meteen aan en zetten de juiste toon voor het verhaal.

Aandoenlijk

En dat verhaal is ontzettend aandoenlijk! Op de eerste pagina’s zie je het prachtige bos ontwaken en vertelt mama vogel aan de kleine Coco dat het vandaag een bijzondere dag is. “Kijk! Alle kleine vogels gaan voor het eerst vliegen.” Maar daar is kleine Coco helemaal niet zo blij mee. Stel je voor dat ze valt! Aan de andere kant, als ze kan vliegen kan ze eten wat ze zelf wil… Coco weegt bedachtzaam alle voor- en nadelen van deze nieuwe uitdaging tegen elkaar af. Heel herkenbaar voor jonge kinderen die zo vaak voor nieuwe uitdagingen en ervaringen komen te staan.

Liefdevol

Wat ook herkenbaar is, is dat er dan gelukkig altijd een lieve mama (of papa, of opa, of oma) is die je een duwtje in de juiste richting geeft en die je helpt en troost als dat nodig is. Dit vrolijke verhaal heeft haast ongemerkt dus een prachtige boodschap die voor veel kinderen van betekenis is en hen laat zien dat je soms even door moet zetten, ook als het spannend is.

Extraatje

Extra leuk voor de jonge doelgroep: op iedere pagina zitten tal van minuscule insecten verstopt. Muggen, wormpjes, een rupsje; allemaal keren ze steeds weer terug en zo blijft Coco kan het! een eindeloze ontdekkingstocht door de wereld van Coco. Coco kan het! is wederom een prachtig kunstwerkje, absoluut een echte Loes Riphagen, dat zorgt voor verwondering en een glimlach op je gezicht. Terecht gekozen tot Prentenboek van het jaar en niet weg te denken als je werkt met jonge kinderen. Wij zijn fan!

Tip: Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen is er nu een editie met een geweldig schattig vingerpoppetje van Coco. Voor nog meer voorleesplezier!

Op de vrolijke website van Loes kun je gratis een Coco-kleurplaat én een hele mooie Coco knutselplaat downloaden. Ook ideaal voor thuisonderwijs! Naast de downloads vind je er ook toffe instructiefilmpjes voor allerlei leuke dierenknutsels. Inspiratie genoeg om van de Voorleesdagen een feest te maken en je niet te vervelen.

Op de website van de Nationale Voorleesdagen vind je handige voorleestips.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.