Heerlijk griezelen – boekentips voor Halloween

Komende woensdag is het zover: Halloween! Alhoewel het in Nederland nog niet echt uitbundig gevierd wordt is het wel volop in opkomst. Zelf vind ik het een mooie traditie en in ons huis is dan ook ieder jaar een hoekje ingericht in Halloween-sfeer. Het is ook bij uitstek dé tijd van het jaar om griezelige verhalen te lezen. Gordijnen dicht, schemerlampje aan en spoken maar. Met deze boekentips, voor jong en oud, kun je het zo spannend maken als je zelf wil.

Voor de allerkleinsten

Het spook Nijntje

Dit boekje ontbreek helaas in mijn eigen collectie, maar met Nijntje zit je bij hele jonge kinderen natuurlijk altijd goed!

Nijntje verkleed zich als spook en doet een wit laken om. Mama Pluis knipt er twee gaten in om door te kijken. Dan gaat Nijn op pad. Ze laat haar vriendinnen schrikken en zelfs tante Trijn rent hard weg als het spook Nijntje eraan komt.

Ik wil het licht aan

Ook een boek dat ik niet zelf heb gelezen, maar veel kinderen kennen de grappige, eigenwijze kleine prinses van televisie. Met haar is het nooit saai!

Iedereen houdt vol dat spoken niet bestaan, maar als dat zo is, wat zit er dan verstopt onder het bed van de kleine prinses? En waar zijn kleine spoken eigenlijk bang voor?

Luuk en Lotje – Het is Halloween

Dit boek verscheen vorig jaar en is eigenlijk al die tijd niet uit mijn hoofd geweest. Ik heb het nog niet gelezen, maar alleen al de cover is wat mij betreft geweldig! Hij blijft hoog op mijn wish-list staan.

Het is Halloween! De tweeling Luuk en Lotje gaat op griezeltocht. Luuk verkleedt zich als spook en Lotje als heks. Ze zetten pompoenmannetjes aan de deur en maken lekkere hapjes. Dan gaan ze samen met papa op pad. Halloween is griezelig gezellig!

Griezelen voor kleuters

Spook wil

Dit boek van Luc Depondt en Guido van Genechten lazen wij enkele jaren geleden. Het maakt onderdeel uit van een drieluik over gevoelens en is prachtig geschreven en getekend en heel geschikt om met jonge kinderen te praten over bang zijn. Lees hier mijn recensie.

    

Monster Moe

Een prachtig prentenboek van Marieke Ditshuizen met een verrassend verhaal. Mijn uitgebreide recensie lees je hier.

Lekker nooit niet bang

Griezelen met Lisa en Jimmy! Een vrolijk boekje van Vivian den Hollander dat ik vorig jaar mocht recenseren voor Lees magazine.

Kolletje en Dirk – gruwelijk eng

Dit deel uit de Kolletje reeks ken ik niet, maar ik ben groot fan van deze vrolijke dame en haar vriendjes.

Gruwelijk eng is een bundel veilige griezelavonturen voor kleuters. Kolletje en Dirk logeren bij tante Laetitia in het bos. Het is herfst en tante holt een pompoen uit en maakt pompoensoep met paddenstoelen. Als ze terugkomen van een speurtocht door het bos brandt er een kaarsje in de uitgeholde pompoen. Hoe kan dat nou?

Spannende boeken voor beginnende lezers

Om zelf te lezen of om voor te lezen: deze boeken zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Martijn Frankenstijn gaat op spokenjacht

Dit interactieve boek met super mooi effecten las ik vorig jaar. Wat mij betreft echt een aanrader die keer op keer voorgelezen kan worden. Mijn recensie is hier te vinden.

Een spook in de klas

Een heerlijk griezelboek van auteurs Marianne Busser en Ron Schröder die zich als geen ander kunnen verplaatsen in de belevingswereld van jonge kinderen. AVI E3.

De juf van Koen en Lot is boos omdat ze geld kwijt is, er een hap uit een boek is genomen en er een heleboel dropjes op de vloer liggen. Is er soms een spook in de klas?

Dolfje Weerwolfje

In een lijst met griezelboeken mag Paul van Loon natuurlijk niet ontbreken! Zijn Dolfje Weerwolfje reeks is prachtig en geschikt om voor te lezen vanaf ongeveer 7 jaar. Zelf lezen kan vanaf groep 5. Vorig jaar schreef ik een recensie over een van de nieuwere delen, Weerwolfnachtbaan.

 

Boeken voor 8+

De Griezelbus

Natuurlijk ook een uitgebreide reeks van de meester der griezelverhalen, Paul van Loon, waarvan alle delen even spannend zijn. Dit jaar uitgebracht in een heel gaaf nieuw jasje! Als echte fan wil je die nieuwe covers zeker hebben.

Het geheim van de gillende geraamtes

Een van de vele delen in de ‘geheim’-reeks van uitgeverij Leopold. Dit deel las ik vorig jaar ter gelegenheid van de Kinderboekenweek en staat sindsdien keurig te wachten tot mijn eigen jongens oud genoeg zijn. Want wat een mooi verhaal is dit! Lees hier mijn recensie.

 

De grote verboden zolder

Een prachtig verhaal van Edward van de Vendel. Spannend, duister, spookachtig en heel geheimzinnig. Alleen al vanwege de prachtige cover en vormgeving een must-have voor in de boekenkast! Lees mijn recensie en kijk of het ook iets voor jou is.

Serieus griezelen voor iedereen vanaf 12 jaar

Als je toe bent aan een écht spannend verhaal, eentje waarvan de haren van papa en mama stiekem ook nog overeind gaan staan, zijn deze boeken echte aanraders:

Lockwood & co

Een hele spannende reeks over een club geestenjagers die in verlate huizen en  vervallen gebouwen in het donker op zoek gaan naar tekenen uit het hiernamaals. Ik las tot nu toe slechts deel 1 omdat het er wegens tijdgebrek nog niet van kwam om verder te gaan, maar ik wil ze allemaal hebben!

Heksenwaan

Nog niet gelezen, maar cover en titel spreken me zeker aan dus ook deze staat op de nog-te-lezen lijst. Een niet al te dik boek van 150 pagina’s over een meisje, een mensenkind, dat gebruikt wordt voor de zogenaamde Wilde jacht. Ze komt terecht in de Binnenlanden, het land van de heksen. Zal ze het overleven?

Sevenster

Dit boek van Alexandra Penrhyn Lowe lag al tijden in de kast en deze zomer heb ik het eindelijk gelezen. Wat een heerlijk boek!

Tijdens de zomervakantie ontdekt hoofdpersoon Eveline van alles over zichzelf en haar verleden. Dingen die ze nooit geweten heeft en misschien ook wel helemaal niet wilde weten. Ze komt in contact met geesten, strijd tegen demonen en ontdekt haar ware identiteit.

Tot mijn grote frustratie heb ik wel al deel 3 klaar staan, maar mis ik dus deel 2. Maar die gaat er heel snel komen zodat ik verder kan met deze gave reeks!

Ik hoop dat er weer mooie tips voor je bij zaten en wens jullie heel veel griezelplezier!