Geef boeken een tweede leven – doneren aan goede doelen

Voor velen van jullie is het vast een bekend ‘probleem’: je boekenkast puilt uit terwijl je nog-te-lezen-lijst langer en langer wordt. Zo af en toe moet er toch echt een kastopruiming worden gehouden om ruimte te maken voor nieuwe pareltjes. Zelf ga ik met enige regelmaat door de collectie om te bekijken wat ik kan missen en wie ik hier nog blij mee kan maken. Vandaag geef ik je een aantal tips voor mooie doelen om jouw boeken aan te doneren.

Opruiming

Zoals gezegd struin ik regelmatig met kritische blik mijn boekenplanken af om te kijken wat ik ervan kan missen. En eerlijk is eerlijk, meestal is dat behoorlijk wat. De meeste boeken worden maar één keer gelezen omdat er van herlezen weinig terecht komt en dan staan ze daar maar stoffig te worden en te vergelen. Eeuwig zonde!

IMG_0347

En dan?

Als je dan hebt besloten welke boeken naar een nieuw huisje mogen is het tijd voor stap twee. Want wat ga je doen met al die prachtige verhalen waar nog zoveel mensen van kunnen genieten?

Je kunt je boeken natuurlijk proberen te verkopen via een van de vele verkoopgroepen op Facebook of via bol.com en Marktplaats. Je hebt er aardig wat werk mee, maar zo heb je wel weer budget voor nieuwe pareltjes. Zelf bied ik met enige regelmaat iets te koop aan, maar wat ik misschien nog wel veel liever doe is boeken weggeven! Omdat het zo heerlijk opruimt en omdat het zo fijn is om iets goeds te doen voor een ander en de liefde voor boeken te delen.

Het goede doel

Vaste prik ieder jaar is een donatie aan de boekenmarkt van de Rotary in Heusden vesting. Zij kiezen elk jaar één of twee lokale verenigingen waar de opbrengst van de boekenmarkt aan geschonken wordt. Super natuurlijk om zo een bijdrage te leveren aan je eigen gemeenschap en natuurlijk meteen een goed excuus om op deze zelfde markt mijn collectie weer flink uit te breiden 😉.

IMG_1038Daarnaast doneerde ik afgelopen voorjaar ook een mooie stapel boeken aan de patiëntenbibliotheek van het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Onze oudste is hier helaas patiënt en ik wilde graag iets terug doen als dank voor de goede zorg en om andere patiënten een hart onder de riem te steken. Doneren aan de kinderafdeling is om hygiënische redenen begrijpelijkerwijs helaas niet mogelijk, maar bij de patiëntenbieb was men maar wat blij met mijn gift! Ik doneerde onder andere een aantal door mij gewonnen boeken. Een heerlijk gevoel om anderen in mijn prijzen mee te laten delen en ik hoop oprecht dat veel mensen de boeken met heel veel plezier zullen lezen.

Draag ook een steentje bij

Natuurlijk zijn er nog veel meer doelen waar boeken meer dan welkom zijn. Ik zet er hier een aantal voor je op een rijtje:

Books 4 life

Een landelijke stichting met winkels in meerdere grote steden. 50% van de opbrengst van de verkochte boeken gaat naar Amnesty international en Oxfam novib. De overige 50% gaat naar doelen die door de individuele vestigingen zelf bepaald worden. Voor meer informatie neem een kijkje op de website.

Boek met een doel

Bij deze boekenwinkel in Rotterdam heb je als koper de keus uit tien goede doelen en kruis je bij het afrekenen op een boekenlegger aan waar jouw geld naartoe mag. De opbrengst wordt uiteindelijk jaarlijks in de vorm van een waard cheque aan vertegenwoordigers van de goede doelen overhandigd. Bezoek de website voor meer informatie.

Kinderzwerfboek

Ook een heel leuk en waardevol initiatief is ‘Kinderzwerfboek’. In 2010 in het leven geroepen ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Nationaal fonds Kinderhulp met als doel alle kinderen de mogelijkheid te bieden leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. Er zijn inmiddels tal van Kinderzwerfboekstations door het hele land. Ook kun je stickers bestellen en zo zelf boeken die je niet meer gaat lezen uit zwerven sturen. Op de website vind je uitgebreide informatie.

Doneren jullie ook weleens boeken en ken je nog een initiatief waar iedereen van zou moeten horen? Deel het gerust in een reactie onder deze blog of op mijn Facebook pagina!

Lees ook: De mooiste voorleesbundels

2 thoughts on “Geef boeken een tweede leven – doneren aan goede doelen

    1. Uiteraard Stichting Pretletters! Misschien ook even een reactie plaatsen onder deze blog op mijn Fb pagina. Wie weet krijg je nog leuke boeken!

Reacties zijn gesloten.