Zeg nou zelf; alleen al om de cover wil je ‘Clara‘ in je kast hebben staan. Ik was sowieso al van plan dit boek heel snel te gaan lezen en was dan ook zeer aangenaam verrast toen ik gevraagd werd om mee te doen aan de blogtour. Na Connie van ‘Connies Boekies‘ is het vandaag dan ook mijn beurt om iets te vertellen over dit ontroerende verhaal.
Auteurs: Pieter Feller & Tiny Fisscher
Illustraties: Natascha Stenvert
Uitgeverij: Droomvallei
ISBN: 9 789492 844118
Leeftijd: 9+
Thema: geschiedenis, armoede, familie
Inhoud
Amsterdam, 1911
Clara is een keer zo stom geweest om in de klas te vertellen wat ze later wil worden. ‘Ontdekkingsreiziger’, flapte ze eruit. Bijna de hele klas barstte in lachen uit: alsof je dat zomaar kunt worden, als meisje nog wel! Maar Clara is vastberaden en gaat op zoek naar de beroemde wereldreiziger die in haar eigen stad schijnt te wonen. Dan gebeurt er iets verschrikkelijks…
Mijn mening
Ik las dit adembenemende, sfeervolle en ontroerende boek haast in één ruk uit. Pieter Feller en Tiny Fisscher nemen hun lezers mee naar het Amsterdam van ruim 100 jaar geleden. Toen er nauwelijks auto’s reden, kinderen ook op zaterdag naar school gingen en het hele gezin hard mee moest werken om het hoofd boven water te kunnen houden. Een prachtig nostalgisch verhaal over lang vervolgen tijden die eigenlijk misschien helemaal niet zo anders waren dan de tijd waarin we nu leven…
Belangrijke missie
Clara is een heel sterk meisje. Oudste in een gezin van 3 kinderen met een hardwerkende vader, die timmerman is, en een nuchtere moeder. Met haar enorme drang naar ontdekkingen en haar ontembare nieuwsgierigheid is Clara een uitzondering in een tijd waarin meisjes vooral zijn voorbestemd om jong te trouwen en voor hun gezin te zorgen. Een lot waar Clara zich niet bij neer wil leggen. Het verhaal volgt Clara op haar missie voor gelijke rechten en laat zien hoe een jong meisje haar dromen achterna jaagt en zo het verschil weet te maken. Voor zichzelf en vele anderen.
Grootmoeders tijd
De auteurs weten een warme, nostalgische sfeer neer te zetten die je direct meeneemt naar Nederland in de vorige eeuw. Het boek deed mij denken aan verhalen die ik ken over mijn oma. Hoe zij, als oudste in een groot gezin, zo graag door wilde leren, maar al jong aan het werk moest om haar familie mee te onderhouden. Het is bijna niet te geloven hoeveel meer kansen kinderen, jongens, maar zeker ook meisjes, krijgen in onze huidige maatschappij. Al zijn de vooroordelen waar Clara dagelijks tegenaan loopt helaas nog niet helemaal verdwenen. Dit zorgt voor herkenning en laat je als lezer meevoelen met het dappere meisje dat gewoon zo graag zichzelf wil zijn en de wereld wil ontdekken.
Prachtige vormgeving
Naast een heerlijk verhaal is de lay-out van het boek ook nog eens fantastisch. Helemaal mijn smaak en passend bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. De eenvoudige illustraties sluiten perfect aan bij het verhaal en maken het boek compleet.
‘Clara‘ is een ouderwets jeugdboek in een modern jasje. Een indrukwekkend verhaal dat jong en oud met veel plezier zal lezen en dat ook zeker niet zou misstaan in een schoolbibliotheek. Een mooie geschiedenisles die je in één adem uitleest en je nog lang bij zal blijven.
Benieuwd of anderen net zo onder de indruk waren van het boek als ik? Overmorgen is de beurt aan weblog ‘In de boekenkast‘ en kun je lezen hoe het boek daar is bevallen.
Voor meer informatie over ‘Clara’ en andere titels van Droomvallei kun je een kijkje nemen op de website.