Blitz – genieten voor beginnende lezers

Boeken ontdekken die kinderen echt met plezier lezen blijft iedere keer weer een feestje. Tijdens de Kinderboekenweek 2018 mocht ik kennismaken met deel 1 in de serie over ruimtemannetje Blitz, geschreven door Rian Visser. Destijds lazen onze oudste en ik het boek met veel plezier en nu is onze jongste alweer net zo enthousiast. Tijd dus om Blitz even in de schijnwerpers te zetten.

Auteur Rian Visser – Illustraties Lars Deltrap – ISBN 9789025753474 – Uitgeverij Gottmer – Leeftijd 6+ (AVI E3) – Thema ruimte/vriendschap/avontuur

Blitz

Het verhaal

Ver weg, voorbij de maan, zweeft bol Nul. Op die bol woont Blitz, een groen ruimtemannetje. Hij woont helemaal alleen. Dat vindt hij niet erg, totdat er een vogel op zijn bol landt. Blitz en het vogeltje Tjilp worden vrienden. Maar Tjilp wil na een tijdje terug naar de aarde. Pas dan voelt Blitz hoe eenzaam hij is. Hij bouwt een raket en vliegt naar de aarde, op zoek naar een vriend die op hem lijkt. Maar is er op aarde wel iemand zoals Blitz?

En dit vinden wij

Blitz is een warm en komisch verhaal over een bijzondere zoektocht naar echte vrienden. Eenmaal begonnen zijn kinderen direct enthousiast en os leesmeters maken ineens helemaal geen probleem meer.

Met oog voor kinderen

Rian Visser is een zeer ervaren auteur die zich met hart en ziel inzet in het kader van leesbevordering en haar passie en ervaring komen in dit boek duidelijk naar voren. Het is fantasierijk, grappig en past helemaal in de belevingswereld van kinderen van 6 à 7 jaar die nog heerlijk kunnen fantaseren en kunnen opgaan in een verhaal. Wat helemaal geweldig is aan de reeks boeken over Blitz (er zijn er inmiddels zes) is dat ze zijn gedrukt in een makkelijk lettertype dat ook voor kinderen met dyslexie goed leesbaar moet zijn. Zo fijn dat ook gedacht wordt aan de groep voor wie lezen niet zo leuk en vanzelfsprekend is!

Prachtig avontuur

Mijn zoon van 7 leest met veel plezier en ging helemaal in Blitz op. Met 143 pagina’s is het echt een dik boek voor kinderen van die leeftijd, maar hij las het van begin tot eind vol enthousiasme. Een ander boek tussendoor lezen voor de afwisseling was absoluut niet bespreekbaar, eerst moest hij weten hoe het afliep met Blitz en zijn avontuur op de aarde. Het boek is perfect op niveau voor eind groep 3 tot en met begin groep 4 en is voor kinderen prima zelf te lezen. Ik luister ’s avonds met heel veel plezier mee. Het verhaal wordt ontzettend aandoenlijk als het door een kind wordt voorgelezen en we hebben samen onwijs veel lol om de gekke eigenschappen van Blitz.

Aanrader

Of je het nu gezellig samen thuis wil lezen met je eigen kind of als leerkracht met je groep aan de slag wil in de klas, Blitz is altijd aan te raden! Kinderen kunnen er heel goed zelf mee uit de voeten en zeker als je de beschikking hebt over alle delen, kunnen ze er een hele tijd mee vooruit. Een heel fijn boek waarmee jonge lezers ervaren hoe leuk lezen kan zijn!

Lees ook: recensie Agent en Boef – lol in de lucht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *