Baron 1898 – het prachtige verhaal achter de attractie

Baron 1898 – deze naam doet waarschijnlijk meteen een belletje rinkelen want het is natuurlijk de naam van de spectaculaire dive coaster die sinds 2015 in de Efteling staat. Maar behalve dat is het ook de titel van een schitterend boek geschreven door Jacques Vriens. Het verhaal achter de indrukwekkende achtbaan. Want hoe is deze mijn ontstaan? En wat staat je te wachten als je de diepte in stort? Wie houdt van spookachtige verhalen over vervlogen tijden mag dit boek zeker niet missen.

Auteur Jacques Vriens – Illustraties Efteling – Uitgever Van Holkema en Warendorf / Efteling – ISBN 9 789000 373222 – Leeftijd 10+ – Thema spoken/sagen/mijnbouw

Baron 1898 - boek

Het verhaal

Het is 1893. In de Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken, stapt een vreemdeling binnen. Zijn naam is Gustave. Hij vertelt Jochem over zijn verre rezen en prijst zijn nieuwsgierigheid. Bij zijn vertrek laat Jochem aan Gustave zien hoe je de gevaarlijke Zompige Heide moet oversteken, een gebied waar de mythische Witte Wieven heersen. Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen de Witte Wieven hem om niets mee te nemen. Toch steekt de hebzuchtige Gustave stiekem een klompje goud in zijn zak…

En dit vind ik

Wat heb ik weer genoten van dit schitterende verhaal! Wat mij betreft zijn er weinig auteurs die zo pakkend en sfeervol schrijven als Jacques Vriens. Ik ben enorm fan van zijn werk en of hij nu schrijft over een gezellige schoolklas, over zware onderwerpen als ziekte en dood of een prachtige spookvertelling neerzet, het is altijd weer raak.

Prachtige vertelling

Zo ook met Baron 1898, een bijzonder verhaal over hoogmoed en liefde waarin spanning en rust elkaar prachtig afwisselen en waarin de auteur zijn lezers moeiteloos meevoert naar het Brabantse platteland van eind 19de eeuw.

Nu ben ik natuurlijk zelf Brabantse, fan van de Efteling én dol op oude streekverhalen dus voor mij kon het met dit boek sowieso niet mis. Ik kende het verhaal al enigszins dankzij de prachtige verfilming die op Youtube te bekijken is, maar het boek is echt nog veel mooier.

Terug in de tijd

Vanaf de eerste pagina word je als lezer meegenomen in het leven van Jochem, een jonge knul die werkt in de herberg van zijn vader en hier op een dag een heel bijzondere ontmoeting heeft. Spannende gebeurtenissen op de Zompige Heide worden afgewisseld met gezellige momentjes tussen Jochem en zijn beste vriendin Doortje en dankzij deze afwisseling is het boek geen moment saai en vlieg je er doorheen. De sfeer van het platteland zo’n 130 jaar geleden wordt prachtig neergezet en aangevuld met de schitterende illustraties zoals alleen de tekenaars van de Efteling deze kunnen maken is Baron 1898 een echt kunstwerkje geworden.

Baron 1898 - Jacques Vriens

Naast een spannend verhaal is Baron 1898 eigenlijk ook gewoon een geschiedenisboek, maar dan in een wel heel mooi jasje. Stiekem leren kinderen tijdens het lezen van dit verhaal van alles over de mijnbouw en het leven in ons land zoals dat er nog niet eens zo heel lang geleden uit zag. Allemaal heel mooi verweven in het verhaal waardoor het absoluut niet voelt als een les, maar juist de nieuwsgierigheid van de lezer prikkelt.

Met een hels kabaal wordt de stoommachine, die naast de schachttoren staat, in werking gezet. Dankzij de machine kan de messenboor draaien en komt ook de zandzuiger in beweging.

Nieuw jasje

Het boek verscheen natuurlijk al enkele jaren geleden, maar is recent weer opnieuw uitgebracht in een speciale paperback editie voor de prachtige prijs van maar €10,-. Houdt jouw kind wel van een beetje spanning en avontuur dan is dit boek een absolute aanrader. Heerlijk leesvoer om de zomerleesdip tegen te gaan en ook erg fijn om voor te lezen, gezellig in je tentje op de camping. Een prachtige aanvulling op je boekencollectie en mooi voor jong én oud.

Lees ook: recensie De legende van de Hemelrijders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *