Aru Shah en het einde van de tijd: een episch avontuur

Van uitgeverij van Goor ontving ik deel 1 van een super spannende nieuwe reeks vol helden en mythologie, voor lezers vanaf ongeveer 12 jaar. Aanbevolen door Rick Riordan, auteur van onder meer de Percy Jackson reeks, en dus waren de verwachtingen hooggespannen. Kijk mee naar Aru Shah en het einde van de tijd.

Auteur Roshani Chokshi – Cover ontwerp Scholastic Ltd – Uitgeverij van Goor– ISBN 9 789000 364503 – Leeftijd 12+ – Thema avontuur, helden, mythologie

Het verhaal

Op het moment dat Aru Shah de vervloekte Lamp van Bharata aansteekt, staat de wereld om haar heen stil. Ze heeft de afschuwelijke demon de Slaper wakker gemaakt, en daarmee alles en iedereen in gevaar gebracht. Aru ontdekt dat ze een Pandava is, geboren met de ziel van een van de vijf broers uit het hindoe-epos de Mahabharata. Dat betekent dat ze naar de godenwereld moet afreizen om de Slaper te stoppen, maar hoe kan een doodgewoon meisje in een Spiderman-pyjama dat doen? Gelukkig krijgt ze hulp van de verlegen en moedige Mini en van een sarcastische duif. En hopelijk ook van de goden…

En dit vind ik

Fantastische aanwinst

Wat heb ik genoten van dit meeslepende avontuur boordevol spanning, humor en wijze lessen uit de boeiende Hindoemythologie. zoals Rick Riordan in zijn voorwoord schrijft ‘Het is een boek dat ik niet had kunnen schrijven. Ik heb eenvoudigweg niet de expertise of de inside-kennis om de reusachtige, ongelooflijke wereld van de hindoemythologie te tackelen…Gelukkig, voor ons allemaal, heeft Roshani Chokshi dat allemaal wel.

Aru Shah en het einde van de tijd is een echte aanwinst in het fantasy genre. Als je houdt van mythologie, van andere werelden, van af en toe een vleugje over de top heldenmoed en duizelingwekkende avonturen wil je dit boek zeker niet missen!

aru shah and the end of time

Aantrekkelijk en sfeervol

Hoewel bovenstaande cover me ook zeer aanspreekt is de cover die voor de Nederlandse uitgave is gebruikt ook prachtig. Ik viel er meteen voor toen ik het persbericht zag en aangezien ik ook fan ben van Percy Jackson wist ik gewoon dat ik dit boek moest lezen. De vormgeving, met de mandala’s bij ieder nieuw hoofdstuk, is prachtig. Ingetogen, maar sfeervol. Voor de start van het verhaal is het Museum van Oude Indiase Kunst en Cultuur gekozen. Een bijzondere, geheimzinnige locatie die meteen de toon zet voor een spannend verhaal.

Duizelingwekkend avontuur

Vanuit het museum start het ongelooflijke avontuur van de 12-jarige Aru Shah en haar soort-van-zus Mini. Samen belanden ze ongewild in een duizelingwekkende reis naar de Anderwereld, op zoek naar de manier om de Slaper voor eens en altijd een halt toe te roepen…

Vleugje humor

Hoe spannend het verhaal ook is, er valt ook zeker genoeg te lachen. De auteur heeft een geweldig gevoel voor humor en ondanks de lessen mythologie die in het verhaal verstopt zitten is het helemaal van deze tijd.

Voordat ze haar zin kon afmaken pikte Boe in haar hand. De boodschap was duidelijk: Spreek zijn naam niet uit. ‘De Je-Weet-Wel?’ fluisterde ze. ‘Hij is Voldemort niet!’

Het boek zit vol verwijzingen naar bekende verhalen en films en de chaotische gedachtegang van Aru zorgt regelmatig voor hilarische en herkenbare momenten.

Koppie erbij

Aru Shah en het einde van de tijd wordt aangemerkt als young adult boek, voor kinderen in de leeftijd vanaf 13 jaar, maar wat spanning betreft vind ik het reuze meevallen. Het is zeker wel spannend en meeslepend, maar niet gruwelijk eng. Door de vele personages en legenden is het wel een redelijk ingewikkeld verhaal waar je je aandacht heel goed bij moet houden. Leest jouw kind goed en kan het zich goed concentreren dan denk ik dat kinderen vanaf 10 jaar dit boek al prima kunnen lezen.

Goed nieuws!

En voor wie net als ik ook fan is van Roshani Chokshi én Aru Shah is er geweldig nieuws want inmiddels is ook deel 2 in de reeks, Aru Shah and the song of death, verschenen. Nog niet vertaald, maar hopelijk gaat dat snel gebeuren!

aru shah and the song of death

Snel beginnen dus aan deze fantastische nieuwe reeks!

Lees ook: recensie De macht van het wonderwoud

foto header: Jeremy Thomas via Unsplash

Kun je niet wachten? Bestel de avonturen van Aru Shah en andere mythologische verhalen eenvoudig via onderstaande links: