Annie M.G. Schmidt dag: top 5 favoriete titels van een bijzondere auteur

Vandaag, 20 mei, was de verjaardag van Annie M.G. Schmidt, een van de bekendste schrijfsters van ons land. Hele generaties groeiden inmiddels op met haar prachtige, tijdloze verhalen. Tijd dus om haar werk nog eens even in het zonnetje te zetten met deze top 5 titels van Annie M.G. Schmidt.

Jip en Janneke

Voor mij met stip op 1 omdat ik hier zo ontzettend veel warme herinneringen aan heb en omdat ook mijn eigen kinderen weer genoten van de vrolijke verhaaltjes over deze twee kleuters.

jip en janneke

Van Jip en Janneke verschenen door de jaren heen diverse titels en uitgaven en natuurlijk ook hele veel andere mooie artikelen om mee te spelen en leren. Zelf werd ik als kind voorgelezen uit Jip en Janneke, het dikke voorleesboek van maar liefst 353 pagina’s. De verhaaltjes zijn op sommige punten inmiddels wat gedateerd, maar ze blijven ontzettend leuk. Voor kleuters heel begrijpelijk en herkenbaar en ik zet ze ook nog graag in op school omdat er bij ieder thema wel een verhaal te vinden is.

Pluk van de Petteflet

Ook een absolute topper wat mij betreft. Ik herinner me dat dit boek werd voorgelezen op de basisschool en dat ik helemaal werd meegenomen in het verhaal. Pluk van de Petteflet ademt een gezellige sfeer en de betoverende personages maken het tot een heel boeiend verhaal.

Pluk van de petteflet

Inmiddels genoten mijn kinderen tijdens een vakantie al eens van het luisterboek en hebben we ook de verfilming al vaak gezien. De film is ook echt een aanrader!

Minoes

Nog een verhaal dat ik me herinner uit mijn jeugd en dat -volkomen terecht- uiteindelijk ook succesvol is verfilmd. Een dame die in een poes kan veranderen en met katten kan praten spreekt natuurlijk enorm tot de verbeelding en ook Minoes is dus weer een prachtig tijdloos verhaal dat je kunt blijven herhalen.

Minoes Annie M.G. Schmidt

Wiplala

Dit boek is me voor zover ik me herinner nooit voorgelezen, maar de film was hier bij de kinderen meteen een succes. Het boek over het kleine mannetje Wiplala dat kan toveren verscheen voor het eerst in 1957. Zo blijkt maar weer dat kinderen overal en van alle tijden in wezen hetzelfde zijn. Het verhaal is nog steeds populair en spreekt ook bij kinderen van nu nog steeds tot de verbeelding.

wiplala

Abeltje

In een top 5 Annie M.G. Schmidt boeken mag Abeltje natuurlijk niet ontbreken! Ik meen me dit verhaal ook nog van vroeger te herinneren, maar op de een of andere manier blijf ik het verwarren met Sjakie en de grote glazen lift. Waarschijnlijk een mix die ik als kind gemaakt heb in mijn hoofd en die er niet meer uit wil.

Abeltje

Zomaar door de lucht vliegen met een lift en daar de meest prachtige en bijzondere dingen tegenkomen, dat zou ieder kind wel willen! Ook met Abeltje heeft Annie M.G. Schmidt duidelijk laten zien dat zij over een rijke fantasie beschikte en zich geweldig kon inleven in de belevingswereld van kinderen.

Prachtige nalatenschap

Het mag duidelijk zijn, Annie M.G. Schmidt heeft een geweldig oeuvre nagelaten dat nog jaren en jaren voor heel veel leesplezier zal zorgen. Kent jouw kind de verhalen nog niet? Dan is dit hét moment om te starten met lezen en samen de meest fantastische avonturen te beleven!

Lees ook: de mooiste Nederlandse boekverfilmingen

Speciaal voor de Annie M.G. Schmidtweek heeft uitgeverij Querido gratis lesmateriaal voor de hele basisschool beschikbaar.

foto header Markus Spiske via Unsplash

De boeken bestellen? Dat kan eenvoudig via onderstaande links: