André het astronautje – voorlezen op de dag van de ruimtevaart.

Wist je dat 12 april is uitgeroepen tot Internationale dag van de Ruimtevaart? Een perfecte gelegenheid om de avonturen van André het astronautje te lezen. Wij hebben al enkele jaren een paar titels in huis en onze jongens zijn er allebei dol op! Vandaag een uitgebreide bespreking van André het astronautje terug naar de aarde.

Auteur André Kuipers – Illustraties Natascha Stenvert – uitgeverij Fontaine – ISBN 9 789059 567870 – Leeftijd 5+ – Thema ruimtevaart/reizen/planeten

André het astronautje terug naar de aarde

Het verhaal

André, Valentina, Astromuis en Laika de hond reizen in hun raket door het heelal. Ze keren terug van hun spannende avontuur op Mars en kijken hun ogen uit: wat is de aarde toch een prachtige planeet!

Als ze landen en uit hun raket klimmen, blijkt dat ze een wel heel bijzondere verrassing van Mars hebben meegenomen…

En dit vinden wij

Dankzij onze lieve opa kregen wij ooit een gesigneerd exemplaar van deel 1 in de reeks over astronautje André en zijn vrienden. Dat boek viel meteen enorm in de smaak. Terug naar de aarde, avontuur nummer 3 alweer, is wederom een schitterend educatief boek boordevol informatie over het heelal en onze eigen prachtige planeet Aarde. Terug naar de aarde is alweer het derde deel in de reeks over astronautje André en zijn vrienden, maar is zelfstandig te lezen.

andré het astronautje

Geweldige vormgeving

De binnenzijde van het boek is zowel voor- als achterin voorzien van een schitterende kleurrijke illustratie van een oerwoud. En ook de rest van het boek staat vol aandoenlijke en vooral indrukwekkend mooie illustraties van Natascha Stenvert. Persoonlijk ben ik helemaal weg van haar werk en word ik altijd blij van haar ontzettend vrolijke tekeningen.

Bijzonder en leerzaam

En dan is er natuurlijk het verhaal. Hoe mooi is het dat André Kuipers zijn ervaringen als astronaut inzet om kinderen, groot en klein, te onderwijzen over de ruimte? Met de boeken over André het astronautje wordt ruimtevaart zelfs voor de allerjongsten begrijpelijk, heel knap gedaan!

André het astronautje terug naar de aarde vertelt het verhaal van de terugreis van de kleine ruimtevaarder en zijn vrienden en alle wonderlijke dingen die ze tijdens deze tocht te zien krijgen. Door hun telescoop met de naam ‘Hubble’ zien ze kronkelende rivieren, klein koraaleilandjes en schitterend verlichte steden en snelwegen. Een groot, magisch avontuur, maar helaas zien de vrienden ook minder mooie dingen op onze planeet:

…Want híér verdwijnen hele stukken oerwoud en dáár spoelt vruchtbare grond in zee.

Een mooie manier om deze enorme problemen bespreekbaar te maken met jonge kinderen.

andré het astronautje 1 en 3

Aanrader

Ik kan niet anders dan dit boek van harte aanraden aan iedereen die graag voorleest aan jonge kinderen. Ruimtevaart en het heelal op zich spreken bij vrijwel iedereen, jong en oud, ontzettend tot de verbeelding. Dit geweldig mooie, educatieve boek is dan ook zeker weten goed voor heel veel leesplezier en een boeiende ontdekkingsreis waarin je weer even stil zult staan bij het wonderlijke van de ruimte en onze schitterende aardbol.

Lees ook: recensie Oceaan en hemel

Inmiddels zijn er alweer 7 boeken verschenen over André het astronautje voor klein én iets grotere avonturiers: