6x De leukste voorleesboeken in het thema herfst

Het zal je niet ontgaan zijn: het is herfst in Nederland. Het ideale seizoen om heerlijk binnen bij de kachel te kruipen en te genieten van mooie verhalen. Vandaag laat ik jullie een aantal van mijn favoriete voorlees- en prentenboeken zien in het thema ‘herfst’.

Monica Maas – Bobbi in de herfst

Van Beertje Bobbi was onze jongste tijdenlang enorm fan. De kinderen zijn er nu inmiddels wat te groot voor, maar afscheid nemen van onze collectie Bobbi avonturen kan ik niet. De schattige peuterboekjes op rijm met de prachtige illustraties van Monica Maas zijn altijd een feest om voor te lezen. Heel herkenbaar voor jonge kinderen en dankzij de tekst op rijm kunnen ze de verhaaltjes al snel ‘meelezen’.

Bobbi in de herfst

In Bobbi in de herfst ontdekt Bobbi samenmet zijn vriendjes hoe leuk de herfst is. Lekker spetteren in de plassen, en kastanjes en mooie bladeren zoeken in het bos.

Bobbi roept: ‘Kijk naar die blaadjes.
De wind blaast alles in het rond.
Wat hebben ze een mooie kleuren
ze vallen zomaar op de grond.’

Pauline Oud – Herfst met Fien en Milo

De boeken van Pauline mogen hier uiteraard niet ontbreken. Bij dit vrolijke avontuur van Fien en Milo mocht ik een uitgebreid lespakket ontwikkelen en Pauline maakte prachtige aanvullende materialen waaronder woordkaarten en een dominospel.

Het is herfst! Fien en Milo gaan kastanjes en dennenappels zoeken. Maar eerst moeten ze hun regenjasjes en hun laarsjes aantrekken. Wie gaat er mee naar het bos?

Ook weer een heel herkenbaar verhaal dat aansluit bij de belevingswereld van jonge kinderen. Voor oudere peuters vanaf 3 jaar schreef Pauline ‘Saar in de herfst’.

Pieter Feller – Kolletje en Dirk, herfstbeesten

Een van mijn favoriete herfstboeken is deze prachtige verhalenbundel over kleuter Kolletje en haar vriendje Dirk. Ik kocht het boek enkele jaren geleden bij het Kinderboekenfeest van bol.com en liet het meteen signeren voor mijn jongens. Extra bijzonder dus, maar ook zonder deze herinnering zou dit boek bovenaan mijn favorietenlijstje staan. Ik vind de verhaaltjes niet altijd heel origineel, maar ze zijn ook weer herkenbaar, heel sfeervol en lezen heel prettig.

Kolletje en Dirk - herfstbeesten

Herfstbeesten is het vierde en laatste deel in de seizoenenserie over Kolletje & Dirk van Pieter Feller en Natascha Stenvert.
Na Taart met zomerkoninkjes, Koning Winter valt in het water en Lentekriebels is er nu het boek over de herfst. Daarin beleven Kolletje (‘het meisje met de toversokken’) en haar vriendje Dirk allerlei herfstavonturen.

Amy Hest – Eendje in de regen

Ik ben sowieso enorm fan van de prachtige boeken en verhalen van Amy Hest en ook Eendje in de regen mag niet in dit lijstje ontbreken. Ik las dit boek voor op de peuterschool bij het thema ‘regen’. Het verhaal is herkenbaar, sfeervol en leent zich ook heel gemakkelijk voor interactief voorlezen en het inrichten van een verteltafel.

Eendje in de regen

Wat heeft Kiki toch een hekel aan regen! Papa en mama begrijpen er niets van. Maar opa gelukkig wel.

Guido van Genechten – Rikki en de eekhoorn

Nog zo’n fantastische prentenboekenmaker! Van de boeken van Guido van Genechten krijgen onze kleuter en ik nooit genoeg. Rikki is hier groot favoriet en de boeken zijn ook zeer geschikt voor gebruik in de klas.

Rikki en de eekhoorn

Het is herfst in het bos. Rikki is op zoek naar kastanjes, maar hij vindt op de grond ook een eekhoorn.

Slaapt hij? Is hij ziek of heeft hij zijn pootje gebroken? Rikki haalt zijn vriendinnetje Anni erbij en samen brengen ze de eekhoorn naar Rikki’s mama. Die ziet meteen wat er aan de hand is.

Een heel ontroerend verhaal over afscheid nemen.

Carry Slee – Rood met witte stippen

Een oudje, maar nog altijd erg leuk en herkenbaar! Dit boek werd mij als kind al voorgelezen en ik gebruik het zelf in de klas en thuis. Een heel sfeervol boek over allerlei herkenbare herfsttaferelen.

Rood met witte stippen

Iris en Michiel vinden de herfst maar niks, want er zitten spinnen in de tuin en daar zijn ze een beetje bang voor! Maar dan ontdekken ze dat je in de herfst veel leuke dingen kunt doen: met opa en oma appelmoes maken van de gevallen appels in de tuin, mooie herfststukjes maken op school, bloembollen planten en natuurlijk Sint-Maarten vieren. Daarbij leren ze ook nog wat over trekvogels en dieren die een winterslaap houden. Maar vindt Beer van Michiel het wel zo gezellig in zijn winterhol?

Dit boek is helaas alleen nog tweedehands te verkrijgen. Daarnaast is het wel beschikbaar als e-book.

Heb je nog aanvullende tips voor mooie herfstboeken? Deel ze in de reacties of via onze Facebook pagina!

De boeken bestellen kan eenvoudig via onderstaande links: