De kop is eraf! De scholen zijn inmiddels weer een week (gedeeltelijk) geopend en we mogen er weer tegenaan. Deze tijd van afstand houden en ontelbare regels ten aanzien van hygiëne is misschien wel bij uitstek het moment om meer naar buiten te gaan met je klas. Vandaag vertel ik je graag hoe wij het bewegend leren bij ons op school organiseren en welke materialen hierbij volgens mij onmisbaar zijn. Met deze tips voor bewegend leren en de GRATIS download kan ook jouw team morgen al aan de slag.
Tips voor bewegend leren – organisatie
Bij mij op school wordt heel veel gebruik gemaakt van bewegend leren in alle groepen. Het is een vorm van leren die we als team omarmt hebben en die voor onze sbo leerlingen geweldig werkt. Nu we niet meer met meerdere klassen tegelijk op het schoolplein mogen zijn vraagt het organisatorisch wel wat aanpassingen om te zorgen dat we toch allemaal op tijd naar buiten kunnen.
Om de tijd eerlijk te verdelen en alle groepen de kans te bieden om ook tijdens lestijd naar buiten te gaan is er een rooster opgesteld. Wij hebben het geluk dat we erg veel buitenruimte hebben en meerdere pleinen. Een van die pleinen is nu gereserveerd als bewegend leren plein. Op het rooster teken je in wanneer jij graag met jouw klas buiten aan de slag wil en dan heb je het hele plein 45 minuten tot je beschikking.
Een aantal collega’s is in de weer geweest met verf en inmiddels zijn er mooie rechthoekige en ronde vakken op het plein aangebracht. Zo heb je meteen een afgebakende ruimte voor je les en kies je eenvoudig het vak dat aansluit bij de activiteit die je wilt gaan doen.
Bewegend leren – onmisbare materialen
Onmisbaar bij bewegend leren is een stukje stoepkrijt. Als je dit hebt kun je eigenlijk iedere les geven die je maar wilt. Of je nu een getallenlijn wil tekenen, een klok, een rekenhuisje of juist letters voor lezen of spelling, met een krijtje zet je binnen enkele minuten alles neer wat je nodig hebt.
Toch zijn ook andere materialen erg fijn om bij de hand te hebben. Hoepels, pittenzakjes, touwtjes en pylonen komen ook goed van pas bij alle vakken. Zelf vind ik ook cijferkaartjes en kaartjes met sommen, letters of woorden onmisbaar voor mijn groep 3. Ik benutte de tijd waarin ik thuiszat dan ook om een en ander voor te bereiden en vond op de website van Meester Sander hele duidelijke vrolijke cijferkaarten. Je vind er ook geweldig leuke tips en filmpjes voor bewegend leren thuis en in de klas. Heel handig en de komende tijd wordt de database verder aangevuld dus zeker de moeite waard om te volgen.
Aan de slag
Nu je de materialen bij de hand hebt staat niets je meer in de weg om heerlijk met je klas naar buiten te gaan. De getallenlijn springen, een sommenestafette, tafelsommen oefenen met het rekenhuisje of spellingsregels inoefenen: het kan allemaal. Bewegend leren kan altijd in alle groepen en is voor ieder kind leerzaam en leuk. Door leerstof te koppelen aan bewegen worden andere hersendelen geactiveerd dan wanneer je zittend leerstof tot je neemt. Onderzoek wijst uit dat de stof hierdoor beter beklijft en eerder een blijvende plaats in het geheugen krijgt.
Probeer het gewoon eens uit en je zult versteld staan van de betrokkenheid en het effect van bewegend leren.
Tips voor activiteiten zijn te vinden op de pagina met lestips. Je vind hier ideeën voor zowel lees- als rekenlessen in de onder- en middenbouw van het basisonderwijs.
Op mijn Instagram account geef ik via mijn stories regelmatig een inkijkje in mijn klas met leuke werkvormen voor bewegend leren. Leuk als je ook een kijkje neemt!
Cadeautje!
Bij dit artikel maakte ik handige sommenkaartjes tot 20 met tips voor gebruik in de rekenles. Je download de kaartjes nu helemaal GRATIS! Even printen, knippen en lamineren en je kunt tijden vooruit.
Heel fijn zoveel input en handvatten voor bewegend leren. Dank! Hiermee kunnen we mooi aan de slag ook om aan de bewegingsbehoefte te voldoen.
Leuk om te horen Debby! Heel veel plezier met de tips.